Varčujte avtomatsko

Če boste z varčevanjem čakali na konec meseca, vam še tako dober namen ne bo pomagal. Sistem, po katerem na stran daste znesek, ki vam ostane, se namreč ne obnese.

Na stran dajte takoj, ne kasneje

Znesek, ki ga boste določili, dajte na stran takoj, ko dobite plačo. Seveda vnaprej preračunajte izdatke, da vam ne bo sredi meseca zmanjkalo denarja – številni varčevalni računi, depoziti ali vezave namreč zahtevajo, da denar po pologu nekaj časa ostane na računu, zato do njega ne boste mogli. To je po eni strani tudi dobro; denarja, ki ga nimate, ne morete porabiti, zato ga čim prej skrijte na varno.

Vzemite si čas za raziskavo

Načrtujete večji nakup? Vzemite si nekaj časa in s pomočjo svetovnega spleta raziščite čim več možnosti. Ponudbe različnih trgovin se lahko razlikujejo za kar precejšnje zneske, zato lahko z nekaj raziskovanja prihranite lep kupček denarja.

Rezervirajte vnaprej

Enako velja tudi za vse druge večje stroške, ki so del vašega življenja. Ko denimo načrtujete dopust, lahko s pravočasnim načrtovanjem rezervirate letalske karte in hotele ali pa kar cele počitnice po res smešnih cenah, kar se bo močno poznalo v vašem družinskem proračunu.

Jejte doma

Hrana je vsakdanji strošek, zato lahko največ prihranite ravno z natančnim varčevanjem na tem področju. Če boste jedli v restavracijah, boste porabili precej več, kot če si zdrav, bolj kvaliteten in verjetno tudi precej bolj okusen obrok skuhate doma. Z domačo kuho lahko prihranite kar nekaj evrov!

Še dodaten nasvet: uporabite ostanke

Po kosilu ali večerji vam zagotovo pogosto ostane kakšna jed, ki bi jo bilo škoda zavreči. Uporabite jo pri naslednjem obroku; lahko jo samo pogrejete in ji dodate zanimivo prilogo, lahko pa izumite povsem novo jed. Prihranili boste veliko denarja, znebili se boste slabe vesti, da ste zavrgli hrano, poleg tega pa boste uporabili svojo kreativnost in pripravili številne nove specialitete.

Športne aktivnosti na prostem

Ste kdaj preračunali, koliko denarja porabite za članarino v fitnes studiu, za karto za aerobiko, za tedenski najem igrišča za tenis? Če bi vse to sešteli, bi vas verjetno kar zmrazilo, saj je znesek verjetno astronomski – sploh če pomislite, kolikokrat že plačanih kart za različne športne aktivnosti sploh ne izkoristite. Športnim aktivnostim se raje posvečajte na prostem. Tek v naravi, izlet v hribe, igre z žogo na bližnjem travniku .. Vse te aktivnosti bodo poskrbele, da se boste dodobra razmigali, obenem pa ne boste porabili nič ali zelo malo. Poleg tega pa se boste nadihali svežega zraka, sprostili in napolnili z novo energijo.

Odpovejte naročnine

Verjetno veliko denarja porabite za naročnine, ki jih v resnici ne potrebujete. Se nekje v kotu vašega stanovanja še vedno skriva stacionarni telefon? Verjetno se sploh ne spomnite, kdaj se ga nazadnje uporabili, kajne? Odpovejte naročnino in se tako znebite nepotrebnega stroška. Enako velja tudi za naročnino na tiskane medije. Večino novic verjetno izveste že preko drugih virov, poleg tega pa lahko dandanes popolnoma vse potrebne informacije najdete na internetu.

Znebite se dolga

Zveni logično – da bi imeli prihranke, se morate najprej znebiti dolga. A to, da se znebite dolga, je pametno iz več razlogov; s tem se boste izognili plačilu oderuških obresti, ki vsak mesec obremenijo vaš proračun. Poleg tega boste brez dolgov lažje načrtovali svojo finančno prihodnost, predvsem pa vas morebitni nepredvideni stroški ne bodo spravili na rob preživetja.

Vir: www.topshop.si