Dirkališče v olimpijskem Sočiju je tokrat postreglo z več dogajanja, kot smo ga lahko videli na prejšnjih dirkah formule 1. Bilo je nekaj nesreč, ki so se srečno končale, predvsem pa prehitevanj in ostrih bojev za točke. Le v ospredju je bilo dokaj mirno.

Nemec Nico Rosberg (Mercedes), ki je bil ves konec tedna najhitrejši, vključno s kvalifikacijami, je moral že po nekaj krogih odstopiti in s tem vodstvo prepustiti moštvenemu kolegu Britancu Lewisu Hamiltonu, ki ga je nato obdržal do cilja. Britanec je bil več kot zadovoljen z zmago in novimi točkami. »Začetek dirke je bil napet, pričakoval sem, da se bova z Rosbergom borila, a je moral nato on žal odstopiti. V nadaljevanju večjih težav ni bilo, malo me je zmotil le varnostni avtomobil, ki je vozil za moj okus prepočasi, v zadnjih krogih se je malce nenavadno obnašalo tudi zadnje krilce. A to je bilo tudi vse. Vzel sem tisto, kar mi je bilo ponujeno – seveda sem več kot vesel zaradi večje razlike v točkovanju v mojo korist,« se je veselil Lewis Hamilton, ki je s to zmago svojo bero prvih mest povečal na 42 in se s tem izenačil s Sebastianom Vettlom, pri tem pa prehitel svojega vzornika Ayrtona Senno.

Rosberg, ki je dirko končal že po nekaj krogih, je bil bolj kislega obraza, vodja ekipe Toto Wolff pa je ob tem povedal: »Formula 1 je mehanski šport in lahko se kaj pokvari. Žal je pri Nicu odpovedal mehanizem pri dodajanju plina, verjamem, da je odpovedal kakšen poceni sestavni del. Zato se moramo Nicu opravičiti, ker je imel vse možnosti, da zmaga.« Nemec Sebastian Vettel (Ferrari) je dirko odpeljal odlično in zanesljivo, hitro je ugnal ekipnega tovariša Kimija Räikkönena. »Četrte stopničke zapored povedo, da smo konkurenčni. Le za Mercedes smo bili tudi tokrat prepočasni. A ne glede na vse smo lahko zadovoljni,« je povedal Sebastian Vettel. S tem je dosegel še en pomemben mejnik – 350. stopničke za Nemčijo v formuli 1. Prve stopničke je leta 1954 na dirki v Franciji osvojil Karl Kling.

Tretje mesto je šlo v roke Mehičanu Sergiu Perezu (Force India), in to po razburljivem troboju v zadnjem krogu. Perez je bil na koncu dirke tako rekoč brez pnevmatik, zato se ni mogel upirati ne Valtteriju Bottasu (Williams) ne Räikkönenu (Ferrari). A Finca sta se zataknila le nekaj ovinkov pred koncem, ko je Kimi preveč optimistično skušal prisiliti Bottasa, da mu odstopi ovinek. Trčenje je bilo neizbežno, Perez pa je tako podedoval tretje mesto. »To je bila zelo težka dirka, na koncu sem komaj obdržal dirkalnik na stezi, saj sem bil povsem brez sprednjih pnevmatik. A splet okoliščin je bil takšen, konec koncev pa smo si to mesto tudi zaslužili,« je še povedal Sergio Perez. Räikkönen je trčenje označil za dirkaško nesrečo, ugibal je, ali ga Bottas ni videl. Valtteri Bottas je bil jasen: »Kimi je bil preveč optimističen, bil je za menoj, sredi ovinka se mu nisem mogel umakniti, tudi če bi to hotel.« Bottasu je lahko v bolj slabo tolažbo, da je vodstvo dirke Räikkönena kaznovalo s 30 dodatnimi sekundami, zaradi česar je s petega padel na osmo mesto. S tem je Mercedes že osvojil naslov prvaka med konstruktorji. In Hamilton? Veselil se je nenavadnega pokrivala, klasične ruske kučme z logotipom dobavitelja pnevmatik, saj je imel vse razloge za slavje, 25 novih točk pa pomeni, da je naredil velik korak naprej k ponovni osvojitvi naslova svetovnega prvaka.

Med srečneže tega konca tedna lahko štejemo tudi Španca Carlosa Sainza mlajšega (Toro Rosso) in Francoza Romaina Grosjeana (Lotus). Prvi je imel na treningu spektakularno nesrečo, na dirki pa se je dvakrat zavrtel s steze, ker mu je odpovedala sprednja leva zavora. Po dirki je povedal, da je v prvih krogih dirke še čutil posledice sobotnega trčenja. A še večji srečnež je bil Grosjean, ki je z 270 kilometri na uro trčil v zaščitno ogrado in sam zlezel iz dirkalnika brez poškodb. »Odneslo mi je zadek dirkalnika in takoj sem vedel, da ga ne bom ujel. Prav srhljiv občutek je, ko veš, da boš trčil, pripravil sem se, kolikor sem se lahko. Lahko povem, da me je močno pretreslo. Zdaj me bo nekaj dni bolelo celo telo,« je dejal Romain Grosjean. Prihodnja dirka bo na sporedu 25. oktobra v Austinu v ZDA. Mercedes bo tja potoval kot konstruktorski prvak, Lewis Hamilton še prepričljiveje vodi v skupnem seštevku. Možnosti, da bi ga Rosbergu še uspelo prehiteti, je iz dirke v dirko manj.