Oživljali so ga pred mamičinimi očmi

Alex je Klarin in Davidov prvi otrok. Veselje ob njegovem rojstvu je bilo nepopisno, saj se je rodil zdrav in so ga zdravniki v celjski porodnišnici ocenili s čisto desetico. Nihče ni niti slutil, da se je novorojenček med porodom okužil s streptokokom. Gre za bakterijo, ki jo nosi v sebi marsikatera nosečnica in nima zaradi tega nobenih težav. Zaplete se lahko, če se otrok med porodom okuži in zboli. Žal se je to zgodilo Alexu. Tretji dan po rojstvu je nenadoma prišlo do sepse in zastoja dihanja. Ker je bil več minut brez kisika, so se njegovi možgani nepopravljivo poškodovali. Zdravniki so Alexa oživljali pred mamičinimi očmi, nato pa so ga dali v umetno komo in se na neonatalni intenzivni negi še mesec dni borili za njegovo življenje. Po vseh opravljenih raziskavah so staršem morali povedati, da bo imel njihov prvorojenec hude zdravstvene težave.

Težko sta sprejela novico, vendar sta zaradi ljubezni do otroka združila moči in se povsem posvetila skrbi zanj. Na začetku nista vedela, da bo tako težko. Nenehna skrb, neprespane noči in velika žalost so pustile posledice, niso pa zlomile njune moči in globokega upanja, da bo Alex vendarle napredoval v svojem razvoju. Danes tehta komaj dvanajst kilogramov in je povsem odvisen od njiju.

Ljubezen zmore vse

Ponavljajoči se epileptični napadi ga vedno močno izčrpajo, prav tako je zanj nevaren vsak prehlad, ki ga zdravi otroci običajno preživijo brez večjih težav. Klara je visokoizobražena, vendar je po Alexovem rojstvu pozabila na kariero in pustila službo. Neprestano je ob njem, ga vozi na terapije, zdravniške preglede in mu daje vsak dan vedeti, da ga ima rada ter da bosta z očkom naredila zanj vse, kar je v njuni moči. Ravno zato sta se odločila, da bosta v javnosti odkrito spregovorila o Alexovi bolezni, čeprav je zanju težko, da morata druge prositi za pomoč. Na začetku sta imela velike pomisleke, ko pa sta videla, da mnogi starši s pomočjo dobrodelnih prireditev zberejo nujno potreben denar, s katerim pomagajo svojemu bolnemu otroku, sta se tudi sama opogumila.

Seveda sta pogosto razmišljala tudi o tem, kaj bo z Alexom, ko bosta ostarela ali ko njiju več ne bo. Želela sta si, da bi imel brata ali sestro, ki bi mu bil lahko kasneje v oporo. Odločila sta se za še enega otroka. Pred dvema letoma in pol se jima je rodila hčerka.

»Lana je zdrava deklica in je posušila marsikatero solzo,« nam je pripovedovala Klara, ki se je skupaj z družino ravno zaradi Alexove bolezni preselila iz Celja v Ljubljano. Z Davidom sta bila prepričana, da bo za njunega sina bolje, če bodo živeli v prestolnici, kjer bodo imeli pri roki vso zdravstveno podporo. Kmalu pa sta seveda ugotovila, da zdravstveni sistem ne zagotavlja vsega, kar bi za svojega sina želela. Za dodatne terapije in številne pripomočke morata seči globoko v žep. Žal je tako, da so pripomočki za invalide dragi. Samo zimska vreča za noge, ki jo Alex potrebuje, stane 180 evrov.

Bakterija ogrozila tudi tretjega otroka

»Starši, ki imajo zdrave otroke, ne morejo razumeti naših čustev. Težko je, ker se z možem dobro zavedava, da Alex ne bo nikoli zdrav. Še težje je, ker nimava denarja za dodatne terapije, ki bi lahko dokazano pospešile njegov razvoj. Če teh terapij ne bo imel zdaj, ko je še majhen, mu tudi kasneje ne bodo koristile,« pojasnjuje Klara, ki je pred dvema mesecema že tretjič postala mamica. Elo je rodila s carskim rezom in na začetku je bilo videti, da je zdrava in da zaradi slabih izkušenj z Alexovo okužbo nimajo razloga za skrb. Deveti dan, ko je bila dojenčica že doma, pa je dobila vročino. Klara jo je takoj odpeljala k zdravnikom, ki so ugotovili, da se je žal tudi Ela okužila s streptokokom, ki je povzročil meningoencefalitis.

Klara pravi, da ji zdravniki ne znajo pojasniti, kako se je to sploh lahko zgodilo. V porodnišnici so namreč vedeli, da se je Alex med porodom okužil s streptokokom, in naj bi bili zato pri rojstvu Lane in Ele še posebej previdni. Kakšne posledice bo imela deklica, za zdaj nihče ne more napovedati. Šele čas bo pokazal, ali se bo razvijala tako, kot si vsi želijo.