Za teden dni zgodnejši termin sicer ustreza kolesarjem, ki nimajo več tekmovalnih obveznosti, predvsem članom slovenskih klubov. Ne bo pa v Podsmreko vsaj junaka Gira Jana Polanca, Luka Mezgeca in Janija Brajkoviča, ki so še na dirkah v Združenih arabskih emiratih oziroma Italiji. Mezgec, ki se je včeraj izkazal s četrtim mestom na etapni dirki Po Abu Dabiju, ne bo branil lanske zmage. Tekmovalno slovo od sezone že po tradiciji zaznamuje tudi pogled na bero sezone, katere vrhunec je podelitev lovorik Zlato kolo. Znova jih bodo prejeli Polona Batagelj in Simon Špilak (2. Polanc, 3. Mezgec) ter med mlajšimi člani Gašper Katrašnik.

Dirka v Podsmreki ima predvsem revijalni pomen. Že po tradiciji je bitka za zmago med »legionarji« in kolesarji domačih klubov. Tekmovalni pomen ima zgolj za kategorijo mlajših članov, kjer šteje v edini pokalni niz zlato kolo. Kolesar Save Gašper Katrašnik ima tolikšno točkovno prednost, da izzivalcem ostane le boj za zmagovalne stopničke. Za tolažilne stopničke so še posebno motivirani kolesarji kluba prireditelja Radenska Rog, kot uteho po dokaj skromni sezoni.

Statistika dveh najpopolnejših svetovnih lestvic, CQ ranking (cycling quotient) in PSC (procyclingstat), ne laže. Najboljša profesionalna ekipa Adria Mobil je predvsem s fenomenalno bero Marka Kumpa in Primoža Rogliča, ki se tudi dogovarja za prestop v Lampre, zgodovinsko visoko, na 32. (33.) mestu. To je devet mest višje, kot je bila doslej najboljša sezona Novomeščanov (2012, 2013). So sploh najboljša ekipa razreda UCI continental v svetovnem merilu. Tega slovesa v Podsmreki zagotovo ne bodo razprodajali. Prvi favorit za prvaka »kolomojstra« je seveda Marko Kump, junak sezone z 18 zmagami. Kolesarji Radenske končujejo najnižje doslej, na 146. mestu (158.) svetovnih lestvic.

A ta posebnost je skrita, 2015 je leto presežkov. Še posebno izstopa Simon Špilak. Končal je na 16. mestu svetovnega niza WorldToura, kar je najvišje doslej. Za pet mest je višje kot leta 2013 in enajst mest višje kot Jani Brajkovič v sezoni 2010. Z dosežki spada med deset najuspešnejših etapnih kolesarjev na svetu. V besedah zadržani Prekmurec po lovoriko običajno pride kar brez kolesa. Predvsem po izjemni Špilakovi zaslugi (priboril je kar 91 odstotkov vseh točk) bo imela slovenska reprezentanca, štirinajsta na svetovni lestvici WorldToura, na olimpijskih igrah v Riu leta 2016 na cestni dirki štiri kolesarje.

Tudi druge lestvice kažejo, da je za slovenskimi kolesarji uspešna sezona. Sezona 2015 je druga najboljša po točkah CQ (2010), ki jih nabere najboljša deseterica, in druga najuspešnejša po številu mednarodnih zmag (2010 – 44). Polona Batagelj bo še šesto leto zapored dobitnica najprestižnejše lovorike v slovenskem cestnem kolesarstvu (90. mesto na lestvici UCI), prav tako po najuspešnejši sezoni ženske ekipe BTC City Ljubljana.

No, ni še konec. Luka Mezgec je bil drugi dan Toura po Abu Dabiju zelo blizu, da bi slovensko bero zmag povečal na 38. Premagali so ga Italijana Elia Viviani in Fabio Sabatini ter svetovni prvak Peter Sagan. »Žal zadnjega ovinka nisem izpeljal najbolje, posledično je padla hitrost in moral sem dodatno pospešiti, kar me je na koncu stalo boljšo uvrstitev. Sem bil pa že agresivnejši v zaključku kot včeraj (10. mesto, op. p.). Pozna se, da zase nisem sprintal že od junija,« je zaključek na zvezdniško zastopani in bogati dirki opisal Luka Mezgec. Za ponazoritev o trdo prigaranem kruhu profesionalcev pa opis prvega dne: »Bilo je peklensko vroče, še nikoli tako. Na startni črti mi je števec kazal 53 stopinj Celzija. Karavana je bila že pred ciljem mrtva od izčrpanosti, čeprav je bil ritem lahkotnejši in trasa etape ravna.« UCI bo vremenski protokol začela uveljavljati v letu 2016, za Podsmreko pa ni nobene bojazni.