Trajalo je kar 76 dni, da je Igor Tičar, rektor Univerze v Mariboru, potegnil neizogibno potezo. Včeraj je Klavdiju Logožarju vročil odločbo o razrešitvi s funkcije dekana ekonomsko-poslovne fakultete (EPF). »Sklenili smo zelo neprijeten postopek, ki je pustil madež na ugledu Univerze v Mariboru in EPF,« so sporočili iz rektorata. »Slepili bi se, če bi bili prepričani, da se je z zaključkom te nesrečne zgodbe popolnoma očistil slovenski visokošolski prostor. Je pa ta primer jasno pokazal, kako težko delo nas čaka pri nadaljevanju procesa očiščenja in refleksije slovenskega visokošolskega prostora. Z zaključkom tega primera se kaže pomen spremembe percepcije slovenskega visokošolskega prostora,« so še napisali. Tičar je za vršilca dolžnosti imenoval Davorina Kračuna, ki je pred dnevi odstopil s položaja predsednika akademskega zbora EPF.

Zloraba položaja

»Rektor je spoštoval akademsko skupnost EPF,« je razrešitev Logožarja komentirala Marija Javornik, predsednica Visokošolskega sindikata Slovenije. »Glede na nedavne Logožarjeve izjave, ko se je predstavil kot žrtev sindikata, moram poudariti, da se je sindikat zmeraj neselektivno odzival na vsa dogajanja v visokem šolstvu in na posameznih univerzah. Takšno držo bomo imeli tudi v bodoče.«

V Dnevniku smo 24. julija razkrili, kako je Klavdij Logožar zlorabil svoj profesorski položaj. Za študijo, ki jo je leta leta 2009 pri njem naročila Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji, je namreč uporabil celotno diplomsko delo študentke EPF, ki ji je bil mentor. Študija, za katero mu je Dars plačal 24.000 evrov, je zatem za več let poniknila v neznano, do nje so se šele konec lanskega let dokopali kriminalisti in zaznali sum kršitev materialnih avtorskih pravic študentke EPF. Vendar se je izkazalo, da je kaznivo dejanje medtem že zastaralo.

Ostaja izredni profesor

Študentka do obiska kriminalistov o drznem plagiatorskem deliktu Logožarja ni vedela ničesar. »Gospa je bila navedena kot soavtorica, nisem pa je posebej informiral o tem, da bo njeno diplomsko delo podlaga za študijo,« se je julija izgovarjal Logožar. S položaja dekana ni maral odstopiti, med drugim z izgovorom, da njegovo dejanje ostaja nedokazano. Kljub razrešitvi, zoper katero je že napovedal sprožitev pravnih postopkov, ostaja zaposlen na EPF kot izredni profesor.