Slovenska reprezentanca je brez težav dobila prvo tekmo na evropskem prvenstvu. S 3:0 je ugnala Belorusijo in se skoraj zagotovo uvrstila v izločilne boje. Težko je verjeti, da bi Belorusi lahko dobili obe preostali tekmi, saj jo čaka še obračun s favorizirano Poljsko.

Belorusi so povedli v vseh treh nizih, toda kmalu se je razmerje moči spremenilo. Slovenski selektor Andrea Giani je na teren ponovno poslal standardno zasedbo – Tine Urnaut, Klemen Čebulj, Mitja Gasparini, Alen Pajenk, Dejan Vinčić in Jani Kovačič, zadnje prosto mesto je zasedel Danijel Koncilja. Od preostalih Slovencev je v igro vstopil le še mladi Jan Kozamernik. Udarni slovenski odbojkarji se kljub temu niso preveč utrudili, saj so hitro opravili z manj kakovostnim tekmecem.

Med ključnimi igralci v slovenski reprezentanci je bil znova Alen Pajenk. V prejšnjem ciklusu se je sporekel s tedanjim selektorjem Luko Slabetom, toda po menjavi strokovnega štaba se je najboljši slovenski bloker vrnil v državno selekcijo. Spor zaradi njegova odhoda na poroko prijatelja v času reprezentančnih obveznosti je bil hitro pozabljen. Ker gre za zgodbo, ki je stara že skoraj leto in pol, Pajenk o njej ne govori več, ampak je osredotočen le na sedanjost. Na tekmi proti Belorusiji je dosegel deset točk, od tega dve z blokom. »V preteklosti smo bili navdušeni že nad odhodom na evropsko prvenstvo, zdaj vsi igramo v najboljših klubih. Na evropsko prvenstvo ne hodimo več, da bi se pokazali, ampak gremo dokazat, da Slovenija sodi v evropski vrh,« je povedal Alen Pajenk.

Njegova naloga je jasna. Je ključni steber slovenske obrambe, saj z blokom lovi udarce najboljših napadalcev v nasprotnem moštvu. Odkar je Slovenijo prevzel Giani, je tudi nepogrešljiv član začetne postave. »Meni je super, ker veliko igram, vprašanje pa je, kako je z ostalimi, ki pridejo na teren le za nekaj trenutkov. Prva postava mora biti povsem uigrana, zato ne prihaja do velikih sprememb. Vsak ve, kaj mora početi. Zamer med igralci ni, saj selektor Giani dobro ve, kaj počne. Vsi ga spoštujemo,« je razložil 29-letni slovenski odbojkar.

Ker je na evropskem prvenstvu malo časa za počitek, Pajenk zatrjuje, da bodo slovenski reprezentanti hodili spat malce bolj zgodaj kot sicer. Selektor Giani izven dvorane igralcev ne nadzoruje preveč, ampak jim pusti precej svobode. Tudi to je eden od razlogov za dobro vzdušje v izbrani vrsti, pri čemer Pajenk dodaja, da je Giani eden najboljših trenerjev v njegovi karieri. »Vsi italijanski trenerji, ki sem jih imel do zdaj, so vrhunski in vedo, kaj delajo. Zraven bi izpostavil še Glenna Hoaga,« je povedal slovenski reprezentant. Skupna točka Gianija in Hoaga je, da sta bila oba blokerja, enako kot danes Pajenk, zato je še bolj dovzeten za selektorjeve nasvete. »Karkoli naredim, pride Giani do mene in mi razloži, kaj in kako. Svojo igro bi rad še izboljšal, saj hočem biti med najboljšimi blokerji na svetu. Giani mi lahko tukaj ogromno pomaga,« je dejal.

Že danes ob 19.30 se bo Slovenija pomerila s Poljsko. V primeru zmage bi si slovenska zasedba zagotovila prvo mesto v skupini C in neposredno uvrstitev v četrtfinale. V prid Slovenije govori dejstvo, da je slavila na zadnji medsebojni tekmi (maja 2014), v prid Poljske pa naslov svetovnega prvaka in vrhunski kader s številnimi zvezdniki. »Vsekakor se bomo v nadaljevanju merili s precej boljšimi tekmeci, že danes nas čaka Poljska. Ta je svetovni prvak, kar pove vse,« je bil kratek, a dovolj zgovoren selektor Andrea Giani. Podobno je pristavil Pajenk: »Če želimo presenetiti proti Poljakom, moramo igrati dvakrat boljše kot proti Belorusiji. Poljaki ne bodo naredili toliko napak kot Belorusi, ki so nam kar sami podarjali točke.«