Ko je pred časom dokončno postalo jasno, da bodo košarkarji Tajfuna v letošnji sezoni zaigrali v ligi ABA, je bila to velika nagrada tako za igralce kot strokovni štab in vodstvo kluba. Obenem je bilo glede na proračun kluba jasno, da Šentjurčani resnejšega odpora najboljšim v jadranski konkurenci ne bodo mogli ponuditi. V praksi se je to potrdilo sinoči, ko so se slovenski državni prvaki prvič v zgodovini na uradni tekmi pomerili z evroligaškim nasprotnikom in prejeli pravcato košarkarsko lekcijo. Crvena zvezda je imela proti Tajfunu le lažji strelski trening in na koncu slavila s kar 47 točkami razlike.

Da Tajfun v Beograd ni pripotoval z resnejšimi ambicijami, pove že dejstvo, da v moštvu ni bilo morda celo najboljšega posameznika Ceole Clarka, ki si je na obračunu proti Krki lažje poškodoval gleženj in koleno, zato ga trener Dejan Mihevc ni želel obremenjevati s potjo v srbsko prestolnico, saj ga bo krvavo potreboval na obračunih, na katerih bodo Šentjurčani imeli realne možnosti za zmago. Zaradi službenih obveznosti je bil odsoten tudi Milan Sebič, ki pa v letošnji zasedbi državnih prvakov ne igra resnejše vloge. Gostje so v obračun sicer krenili precej pogumno ter v 2. minuti po košu in prostem metu zaradi prekrška Sandija Čebularja celo povedli s 6:4, nato pa je do konca obračuna na igrišču obstajala le še ena ekipa. V koš Tajfuna je padalo z vseh položajev, a to niti ni bilo presenetljivo, saj so imeli košarkarji Crvene zvezde ves čas na voljo povsem odprte mete ali pa so z uigranimi akcijami zadevali iz neposredne bližine koša.

Mihevc je v prvem polčasu sicer še poskušal tudi s consko obrambo, a tudi ta ni prinesla nikakršnega učinka. Na minuti odmora ob koncu prve četrtine je ob zaostanku za 15 točk igralce nadiral, da so povsem prestrašeni, da se tresejo in naj vendarle pokažejo nekaj žara in borbe ter vsaj v obrambi pošteno udarijo nasprotnika po roki. Toda tudi s tem pri igralcih ni izzval odziva. Ravno nasprotno. Tajfun je nadaljeval povsem medlo obrambo, s katero so nasprotniku pogostokrat omogočali, da je ob doseženem košu imel na voljo še dodaten prosti met. Trener Crvene zvezde Dejan Radonjić je hitro uvidel, da je kakovostna razlika med ekipama ogromna, zato je na parket že v prvem polčasu poslal vseh dvanajst igralcev, med njimi tudi sedemnajstletnega Borišo Simanića ter dvajsetletna Marka Gudurića in Nikolo Rebića, ki so v želji po dokazovanju držali visoko raven agresivnosti. Tako so se gostitelji tudi pri visokem vodstvu z več kot 20 točkami razlike še vedno metali po parketu za vsako žogo, ob tem pa jih je z glasnim aplavzom nagradila nekaj več kot 1500-glava množica v dvorani Pionir, med katero je bilo tudi okoli petnajst navijačev Tajfuna.

Lanskoletni prvaki lige ABA, ki sicer odkrito iščejo še dve okrepitvi, s katerima se želijo enakovredno kosati z nasprotniki v evroligi, tudi v drugem polčasu niti za trenutek niso spustili noge s stopalke za plin. Malenkostno so v obrambi popustili le v zadnji četrtini, ko je med drugim trojko zadel tudi Tomaž Bolčina, a v zaključku vseeno vodili že s celo 50 točkami razlike. Tajfun je tako Beograd zapustil povsem razbit in ponižan, zato se poraja vprašanje, kako bo razplet vplival na psihološko stanje igralcev. Odgovor bo znan že v nedeljo, ko Šentjurčani v Celju gostijo še enega izredno kakovostnega nasprotnika Budućnost.

Tekme 4. kroga, danes ob 17. uri: Mega Leks – MZT, Krka – Cedevita, Budućnost – Zadar, ob 19. uri: Cibona – Olimpija, jutri ob 17. uri: Igokea – Partizan, ob 19. uri: Sutjeska – Metalac, drug izid 3. kroga: Budućnost – Mega Leks 71:56 (28:12, 47:31, 55:45, Su. Šehović 23; Luwawu-Cabarrot 19).