V družbi Boxmark so bili zaradi številnih novih naročil, tako na področju avtomobilske industrije kot tudi pri opremljanju luksuznih jaht in letalske industrije, »prisiljeni« v gradnjo nove proizvodne hale v Kidričevem. Odprli jo bodo konec meseca, selitev proizvodnje je predvidena do konca leta, dodatno bodo zaposlili še vsaj 50 ljudi. Gradnjo 6000 kvadratnih metrov velike proizvodne hale so načrtovali že pred dvema letoma, vendar so jo zaradi zaostrenih razmer na trgu preložili. Sedem milijonov evrov vredno investicijo bodo financirali iz lastnih sredstev, brez pomoči bank ali lastnikov. Za letos načrtujejo do 15-odstotno rast prihodkov, dobiček bo predvidoma ostal na lanskoletni ravni 2,5 milijona evrov. »Letos smo veliko investirali in tržili izdelke tujini, zato dobiček ne bo večji,« je pojasnil direktor Marjan Trobiš.

Boxmark Leather, ki je v lasti švicarskega podjetja Unicut AG, deluje na treh lokacijah: v Otiškem Vrhu, Murski Soboti in Kidričevem, zaposluje 2234 ljudi. Samo letos so na novo zaposlili okoli 500 ljudi, med njimi je 220 začasno zaposlenih v nekdanjih prostorih propadle Mure. Na vprašanje, zakaj so v Murski Soboti zaposlovali le za šest mesecev, Trobiš odgovarja, da stečajna zakonodaja dovoljuje le takšno obliko zaposlovanja. »Vendar bomo zaposlovali še naprej, saj smo dobili nova naročila za znanega kupca,« je še pojasnil prvi mož Boxmarka.

Afera Volkswagen ne bo vplivala na posel

Številna nova naročila so posledica pogostih udeležb na svetovnih sejmih, stalna navzočnost na specializiranih sejmih se jim obrestuje z novimi posli. Na letalskem sejmu v Las Vegasu so se predstavili že tretjič, prav tako se redno udeležujejo svetovnih ladijskih sejmov v Miamiju in Monaku. Tudi zato jih v Kidričevem afera Volkswagen ni »prestrašila«. »Tako hitro se ta afera pri naročilih ne bo poznala, najverjetneje šele čez pol leta. Res pa je, da v nekaterih Volkswagnovih tovarnah že zmanjšujejo proizvodnjo, zato se moramo na posledice pripraviti tudi mi,« je ocenil Trobiš. Začeli so že sodelovati z morebitnimi novimi kupci, saj bodo na tak način nadomestili morebitni izpad naročil. O sklenitvi novega posla se že dogovarjajo tudi z največjim japonskim avtomobilskim proizvajalcem. Podrobnosti prvi mož Boxmarka ni želel razkriti, mogoče pa je sklepati, da gre za Toyoto.

Opremili bodo eno največjih jaht

Trobiš se je nedavno vrnil s svetovnega sejma luksuznih jaht v Monaku (Monaco Yacht Show), na katerem se je predstavilo več kot 530 podjetij. »Z udeležbo v Monaku smo izjemno zadovoljni, saj smo sklenili več poslov in imeli veliko povpraševanja po zunanjem pohištvu, ki ga skupaj s Talumom tržimo pod blagovno znamko Xtreme Outdoor. Veliko zanimanja je bilo tudi za nove materiale, ki smo jih patentirali na svetovni ravni,« je dodal sogovornik. Prodaja in povpraševanje po izdelkih sta rezultat udeležbe Boxmarka na sejmu za dobavitelje v ladijski industriji v ameriškem Miamiju konec marca. »V Monaku nas je namreč obiskal kupec, ki nas je opazil na sejmu v Miamiju. Sklenili smo posel in v teh dneh bomo odposlali prvo kontejnersko pošiljko v ZDA,« je dejal Trobiš. O vrednosti posla ni želel govoriti, gre pa za britanskega poslovneža z ruskimi koreninami, ki ima v Miamiju eno največjih jaht na svetu.

Veliko si obetajo tudi od morebitnega posla v Dubaju, kjer bodo leta 2020 gostili svetovno razstavo Expo. Arabci bodo namreč za potrebe Expa sredi puščave zgradili pravo mesto na približno sto tisoč kvadratnih metrih. Razstavišče naj bi opremili z zunanjim pohištvom Xtreme Outodor. Iz Kidričevega so v Dubaj že poslali ponudbo in če bodo posel tudi sklenili, bodo proizvodnjo morali okrepiti in najverjetneje dodatno zaposlovati.