Slovenska nogometna reprezentanca je včeraj v Stožicah, kjer je igrišče na posameznih delih mehko in zelo razmočeno, opravila predzadnji trening pred jutrišnjo kvalifikacijsko tekmo za evropsko prvenstvo proti Litvi. Ker so zaradi dežja igrišča na Gorenjskem in v Ljubljani razmočena, sinoči še ni bilo odločeno, kje bodo Cesar in druščina danes popoldne opravili zadnji trening, na katerem bodo pilili le še detajle za predzadnjo tekmo v kvalifikacijah za Euro 2016.

Vnema med igralci je zgledna. Očitno je Katanec že podelil deset od enajstih dresov za začetno enajsterico. V njej bodo vratar Handanović, bočna branilca Struna in Jokić, centralna branilca Ilić in Cesar, kreativna vezista Birsa in Iličić ter napadalec Berić. Le za mesto na desni strani zvezne vrste, kjer zaradi rumenih kartonov ne bo smel igrati Kampl, sta kandidata Kirm in Lazarević. Na treningu v torek na Brdu pri Kranju je bil v prednosti borbeni, tekaško močni in vztrajni Kirm, včeraj pa je bil v ospredju peresno lahki Lazarević, katerega odlika je, da je z žogo celo hitrejši kot brez nje. Skoraj toliko navodil, kot jih je igralcem dal Katanec, so jih dobili tudi od vratarja Samirja Handanovića. Slovenska enica, ki z mediji sicer ne govori, novinarje pa vselej vljudno pozdravi, je soigralce ves čas pedagoško opozarjal (največkrat je izgovoril priimek Jokić), kako so morajo v določenih situacijah na igrišču odzvati z enostavnimi rešitvami.

Ob opazovanju treninga s klopi, na kateri v Stožicah sedijo igralci in strokovno vodstvo domače ekipe, je bilo najbolj očitno, da sta v odlični formi umetnika Valter Birsa, ki je v interni tekmi dosegel nekaj evrogolov, in Josip Iličić, ki s Fiorentino vodi v italijanskem prvenstvu. Ker sta igralca s potezo več, navijači, strokovno vodstvo in soigralci pričakujejo, da bosta jutri zvečer prva aduta v prebijanju litovskega bunkerja.

»Recept za uspeh proti takšni ekipi, kot je Litva, sta potrpežljivost in zadetek v vsaki priložnosti. Za uspeh ni pomemben le učinek posameznika, ampak mora skladno delovati vsa ekipa. Čeprav sem v dobri formi, ne čutim, da bo na meni več pričakovanj in odgovornosti glede vodilne vloge. Nikoli v življenju nisem občutil pritiska, zato ga tudi zdaj ni. Sem del ekipe, ki se trudi po najboljših močeh,« je poudaril Josip Iličić, ki bo skušal dobre predstave z goli in asistencami iz Fiorentine ponoviti tudi v tokratni reprezentančni akciji. Po dobrem startu v italijanskem prvenstvu se navijači viol iz Firenc že spogledujejo z naslovom italijanskega prvaka. »Ker se je sezona šele dobro začela, je še prezgodaj govoriti o naslovu prvaka, smo pa na dobri poti,« je Jojo povedal o dogajanju v ligi serie A.