Ocenjuje se, da je za 33 milijonov nenačrtovanih zanositev na leto po svetu odgovorno pomanjkanje ozaveščenosti, neuporabe ali nepravilne rabe kontracepcije. Zato in še zlasti ker je danes več kot 17 odstotkov svetovnega prebivalstva starega od 15 do 24 let in vstopa v plodno obdobje doslej največja skupina mladih, njihovega spolnega vedenja ne kaže prepuščati nevednosti. Njihovo spolno življenje bo odločilno vplivalo na svetovno populacijo, opozarjajo strokovnjaki, ki se trudijo, da bi mladim predstavili kontracepcijo in vseh petnajst zanesljivih kontracepcijskih metod, ki so jim na voljo.

Z izobraževanjem in kampanjo Tvoje življenje. Tvoja prihodnost. Kontracepcija – spoznaj vse možnosti poskušajo mlade spodbuditi tudi k sprejemanju odgovornosti za kontracepcijo. »Ja, ja, vemo, kaj si mislite. Pametni ste, vse veste. Kontracepcijo poznate. Dolgočasne lekcije o spolnosti res ne potrebujete,« so ob nedavnem devetem svetovnem dnevu kontracepcije zapisali tudi na mladim namenjeni spletni strani, posvečeni kontracepciji, www.your-life.com. V Sloveniji je spletno stran, na kateri lahko mladi dobijo točne in objektivne nasvete o kontracepciji, mogoče najti na www.slovenia.your-life.com. Vsebina je predstavljena jasno in med seboj povezano, brez predsodkov ali pridiganja in mlade spodbuja, da poiščejo strokovne informacije, ne da bi ob tem občutili sram ali bi jim bilo nerodno. Stran jim je lahko v učinkovito pomoč tudi v pogovoru z zdravstvenim strokovnjakom o izbiri kontracepcije. Pod oznako #AFriendOfMine pa na strani potekajo tudi v več kot 70 državah sveta na različnih družbenih omrežjih digitalne aktivnosti, ki mladim po vsem svetu ponujajo nove in anonimne priložnosti za pogovor o spolnosti in možnostih kontracepcije. Kampanjo podpira mreža dvanajstih mednarodnih partnerjev, vključno z nevladnimi organizacijami, vladno organizacijo ter znanstvenimi in medicinskimi združenji.

Mladi menijo, da so dobro poučeni

»A prav tu, da že vse veste in se greste pogosto telefončke s prijatelji, je težava,« nadaljujejo na mladim namenjeni spletni strani. »Morda ste dobili nasvet od najboljše prijateljice ali prijatelja. Ona ali on ga je morda slišal/-a od svojega bratranca ali sestrične. Ta pa od bratove punce. In ta od sosedove varuške. In tako dalje,« strokovnjaki povzemajo pogost način širjenja informacij o spolnosti in kontracepciji med mladimi in pojasnijo, da pri takem prenašanju govoric informacije niso vedno popolne, marsikaj pa je lahko napačno, nevarno ali preprosto neumno. Tudi ankete so pokazale, da številni mladi še vedno nimajo jasnih predstav o spolnosti in kontracepciji, dodajajo strokovnjaki.

Pri pripravi na zmenek, ki bi se lahko končal s spolnim odnosom, je za 44 odstotkov anketirancev pomembnejša osebna higiena – vključno s prhanjem, depiliranjem in nanosom parfuma – kot ustrezna kontracepcija. Podobno visoki so v svetu tudi odstotki mladih, ki zaradi sramu in zadrege ne povprašajo zdravnikov o kontracepciji. Pogosto navajajo, da so se najbolj bali, da bi starši in sorodniki izvedeli, da imajo oziroma načrtujejo spolne odnose. Neustrezen nasvet o kontracepciji, najpogosteje od prijateljev ali na internetu, naj bi dobila krepko več kot četrtina mladih, sicer pa jih v Evropi skoraj polovica trdi, da so o kontracepciji dobro obveščeni, čeprav jih 30 odstotkov verjame, da je prekinjen spolni odnos varna oblika kontracepcije.

Najstniške nosečnosti

Podatki kažejo, da postajajo nenačrtovane nosečnosti resen in naraščajoč zdravstveni problem. Izmed 208 milijonov nosečnosti na leto na svetu jih je kar 41 odstotkov nenačrtovanih, skoraj polovica teh se konča s splavom. Prav vse nenačrtovane nosečnosti pa imajo hkrati daljnosežne posledice in vplivajo tako na žensko kot njeno družino in njeno celotno skupnost. Skrb vzbujajoč je denimo podatek, da se je med letoma 1990 in 2013 povečala globalna stopnja smrtnosti mater za skoraj polovico in je v letu 2013 med porodom umrlo 289.000 žensk (globalna stopnja umrljivosti mater je znašala 210 smrti na 100.000 živorojenih otrok). Skoraj ena tretjina vseh mater umre v Indiji in Nigeriji.

A bi lahko skoraj vsako smrt in invalidnost, povezano s splavom, preprečili s spolnim izobraževanjem, učinkovito uporabo kontracepcije in zagotavljanjem varnih, zakonitih splavov z ustrezno zdravstveno oskrbo. Žal v svetu številne ženske še vedno ne morejo splaviti zaradi restriktivnih zakonov, stroškov in predpisov ter družbene stigme in moralnega nasprotovanja.

Žalosti pa tudi dejstvo, da lani kar 225 milijonov žensk, ki niso želele zanositi, ni imelo dostopa do učinkovite kontracepcijske metode. Ob tem so najbolj skrb vzbujajoče najstniške nosečnosti. Med vsemi, ki so lani rodile kljub neželeni nosečnosti, je bilo enajst odstotkov ali 16 milijonov mladostnic v starosti 15–19 let, zvečine (95 odstotkov) v državah z nizkimi in srednje visokimi prihodki. Nevarne splave, ki so odgovorni za približno 13 odstotkov smrti mater, vsako leto opravijo pri približno treh milijonih deklet v omenjeni starosti.

Pomenljiva sta tudi podatka, da so pri mladostnicah zapleti zaradi nosečnosti in poroda vodilni vzrok smrti; vsaj desetina deklet, ki so imele spolne odnose že pred 15. letom, pa navaja tudi, da so to počele pod prisilo. Prisilni spolni odnos zelo pogosto privede do nenačrtovane mladostniške nosečnosti, ta pa lahko vodi do anemije, malarije in poporodne krvavitve ter duševnih motenj, kot je depresija.

Delež mladostniških porodov je presenetljivo visok tudi v nekaterih razvitih državah, kot so ZDA, Turčija in Rusija. V Nemčiji in Franciji se odstotki vrtijo okoli številke osem, v Sloveniji pa je delež mladostniških porodov zelo nizek in znaša manj kot odstotek. Prof. dr. Bojana Pinter, spec. ginekologije in porodništva z Ginekološke klinike UKC Ljubljana, šteje za spodbudnejši podatek dejstvo, da smo iz povprečne države v zadnjih dveh desetletjih napredovali na čelo in postali najuspešnejša država v preprečevanju mladostniških nosečnosti in splavov v Evropi. Pred tremi desetletji je bilo tudi pri nas približno sedem odstotkov najstniških nosečnosti in je bilo običajno, da smo imeli v skoraj vsaki srednji šoli eno do dve noseči dijakinji, spomni Pinterjeva in doda, da pri nas rodita vsako leto nekako dve mladostnici, stari manj kot 15 let, nosečnost pa do te starosti prekinejo od dve do štiri. V starosti do 15 let je spolno aktivnih 5,6 odstotka najstnikov.

V ZDA je vsaj tri četrtine mladostniških nosečnosti nenačrtovanih, pogoste pa so tudi večkratne mladostniške nosečnosti. Njihove davkoplačevalce stanejo mladostniške nosečnosti od 9,4 do 28 milijard dolarjev na leto.