S projektom Lep je dan!, ki vključuje plesno dogajanje in razstavo podob bolnic in ozdravljenk, želijo v Europi Donni, slovenskem združenju za boj proti raku dojk, v rožnatem oktobru poudariti, da je življenje čudovito in da je lahko vsak dan lep tudi, če se spopadaš z boleznijo.

Ker je število obolelih za najpogostejšo oblika raka pri ženskah zelo visoko – tudi v Sloveniji za rakom dojk vsako leto zboli več kot 1200 žensk in do deset moških – v Europi Donni vsako leto v rožnatem oktobru, svetovnem mesecu boja proti raku dojk, pripravljajo široko paleto aktivnosti, ki opozarjajo predvsem na pomen preventive, zgodnjega odkrivanja in učinkovitega zdravljenja bolezni. V ospredje svojih prizadevanj so tokrat postavili kratek vodnik po evropskih strokovnih smernicah za zagotavljanje kakovosti presejanja in diagnostike raka dojk, saj si prizadevajo za kakovostno in enotno obravnavo žensk in moških pri odkrivanju in zdravljenju raka dojk.

S svojimi aktivnostmi želijo zavezati k doseganju zastavljenih standardov za presejalno mamografijo in diagnostiko ter k organizaciji specialističnih centrov za zdravljenje raka dojk tako odločevalce kot stroko in politiko. Predsednica Slovenskega združenja za boj proti raku dojk Europa Donna Mojca Senčar pa znova izpostavlja tudi pomen zdrave prehrane, ustrezne telesne aktivnosti, pozitivne naravnanosti in rednega mesečnega samopregledovanja. Še vedno se namreč premalo zavedamo, da smo sami odgovorni za svoje zdravje in da sta za vse ljudi, kot tudi za bolnike z rakom, ustrezna prehrana in telesna vadba nepogrešljiv del njihovega ohranjanja zdravja. Posebej je izpostavila še 15. oktober, dan zdravih dojk, ko Evropska zveza za boj proti raku dojk pripravlja mednarodno kampanjo za ozaveščanje odraslih žensk in deklet o pomembnosti sprejemanja zdravih odločitev v vsakdanjem življenju za zdravje svojih dojk. Več o dnevu zdravih dojk najdete na spletni strani http://www.breasthealthday.org/.

Multidisciplinarni timi

V Sloveniji vsak dan za rakom dojk zbolijo tri bolnice, umre pa več kot ena. Hkrati v državi živi že več kot 14.000 žensk, ki so se ali pa se trenutno zdravijo zaradi raka dojk. Verjetnost, da bo Slovenka zbolela za to boleznijo do 75. leta starosti, pa je kar sedemodstotna. Dr. Simona Borštnar z Onkološkega inštituta v Ljubljani je prepričana, da lahko raka dojk dobro obvladujemo samo ob dobrem in koordiniranem sodelovanju različnih onkoloških strok na področju vse države. »Na Onkološkem inštitutu imamo multidisciplinarne time, kjer obravnavamo vsak posamezno bolnico. Že več kot deset let izdajamo smernice za zdravljenje raka dojk, ki jih dopolnjujemo vsaki dve leti,« je poudarila. Dr. Mateja Krajc pa je dodala, da smernice temeljijo na najpomembnejših evropskih in svetovnih priporočilih, ki natančno določajo protokole presejanja, diagnostike in zdravljenja, komuniciranja, izobraževanja kadra in zahteve zagotavljanja tehnične kakovosti. »Onkološki inštitut v okviru presejalnega programa za raka dojk Dora redno spremlja in poroča o kazalnikih kakovosti ter tako stalno nadzoruje in izpopolnjuje kakovost dela,« je dodala.

Dan zdravih dojk

Članice Europe Donne bodo na dan zdravih dojk v Ljubljani, Novem mestu in Slovenski Bistrici zaplesale za zdravje v družbi Vala 202 in plesalcev ter osnovnošolcev. V parku Zvezda bodo v rožnate pletenine oblekle tamkajšnja drevesa, ki naj bi mimoidoče na nevsiljiv način spomnila, da je rak dojk realnost, ki lahko prizadene vsakogar. V sodelovanju z Društvom študentov farmacije Slovenije pa bodo predstavile samopregledovanje in kajpak delile rožnate pentlje. V sklop rožnatega oktobra tokrat sodita tudi osebna znamka Europe Donne, ki je nastala v sodelovanju s Pošto Slovenije, in rožnati mestni avtobus Ljubljanskega potniškega prometa. Ves mesec bodo na različnih prireditvah po Sloveniji vztrajno delili rožnate pentlje, ki so simbol boja proti raku dojk, poslancem državnega zbora pa bodo članice Europe Donne podarile peščene ure z rožnatim peskom in jih s tem opozorile, da čas teče in da so kot odločevalci pred odgovorno nalogo reforme zdravstva.

Tudi letos bodo v rožnatem mesecu nadaljevali dobrodelne dogodke, teki in hoja za upanje bodo letos v Zagorju ob Savi, Novi Gorici, Dolenjskih Toplicah in Slovenski Bistrici. V številnih lekarnah po Sloveniji bodo za donacijo dveh evrov na voljo rožnate zapestnice, ki so jih izdelali osnovnošolci 85 šol iz vse Slovenije, prispevki pa se bodo stekali v sklad Europe Donne za pomoč bolnicam.