Čeprav se je košarkarska sezona šele dobra začela, sta si slovenski državni prvak Tajfun in pokalni zmagovalec Krka že dvakrat stala nasproti. Proti pričakovanjem so bili obakrat uspešnejši Šentjurčani. Če so jim na superpokalni tekmi Novomeščani še ponudili dostojen odpor, so včeraj v 3. krogu lige ABA v Celju povsem odpovedali. Gostitelji so dolenjsko moštvo v drugem polčasu povsem povozili in v jadranskem tekmovanju vknjižili že drugi uspeh.

Prvi obračun slovenskih moštev v ligi ABA je v dvorano Golovec kljub pozni uri privabil lepo število ljubiteljev košarke, kar je potrdilo, da je tudi štajerska regija lačna kakovostne košarke. Okoli 1300 gledalcev je videlo povsem drugačen začetek kot na superpokalnem obračunu, na katerem je Tajfun v prvem polčasu povsem nadigral Krko in praktično že po 20 minutah odločil vprašanje o zmagovalcu. Novomeščani so za slabo predstavo tedaj krivili neuigranost, ki bi morala biti deset dni in dve tekmi kasneje na višji ravni. Na uvodu je dolenjsko moštvo predvsem v obrambi še delovalo homogeno, zato ni čudno, da so gostitelji prvi koš dosegli šele po štirih minutah igre. Dodatno energijo je v moštvo trenerja Ivana Velića s klopi vnesel Žiga Dimec, ki je hitro dosegel osem točk ter s tem prednost povišal na devet. Dvaindvajsetletnega slovenskega centra, ki je pred odhodom na evropsko prvenstvo kot zadnji odpadel z reprezentančnega seznama, je kljub odlični predstavi Velić nerazumljivo hitro potegnil na klop, posledice pa so bile kmalu vidne, saj se je Tajfun nemudoma približal. Šentjurčani so v prvi četrtini pogrešali učinek najboljšega posameznika Sandija Čebularja, ki ga je Stefan Sinovec povsem odrezal od igre, v drugi četrtini pa je najkoristnejši posameznik superpokalnega obračuna lažje zadihal, do polčasa dosegel šest točk in s soigralci na glavni odmor odšel le še s točko zaostanka.

Dobro igro iz druge četrtine je Tajfun v tretji še nadgradil. Gostiteljem je v napadu uspevalo praktično vse. Z domiselnimi akcijami so se brez težav sprehajali povsem do koša in polagali, natančni pa so bili tudi pri metih od daleč. Na drugi strani so sprva z agresivno obrambo onemogočili košarkarje Krke, ki so nato v nadaljevanju zgrešili tudi odprte mete. Šentjurčanom je tako v dobrih šestih minutah uspel delni izid 16:2, kar je ob izredno ozkem naboru igralcev Velića pomenilo, da so se gostje znašli v izgubljeni situaciji. Krkin trener zaradi izredno slabe forme trenutno na Igorja Tratnika, Mateja Rojca, Erjona Kastratija in Luko Lapornika ne more resno računati, medtem ko Irman Polutak in Jure Ritlop po navadi priložnosti za igro sploh ne dobita. Ker Tajfun tudi v zadnji četrtini ni popuščal, se je prednost le višala, v 35. minuti znašala okroglih 20 točk, na koncu pa celo 23.

Kljub slabemu začetku je bil eden glavnih junakov v vrstah Tajfuna znova Sandi Čebular, ki je bil s 14 točkami najboljši strelec tekme. »V drugem polčasu smo zaigrali v napadu in obrambi tako, kot smo se v garderobi tudi dogovorili. Trener Dejan Mihevc nam je zabičal, naj se sprostimo. Še enkrat smo pokazali, da smo boljša ekipa od Krke. Predvsem obramba je bila na visoki ravni, saj smo prejeli zgolj 51 točk. A s tem se ne smemo zadovoljiti, še posebno ker nas čaka težka pot in jutri že tekma proti Crveni zvezdi v Beogradu.« Nekdanji slovenski reprezentant je z izkupičkom po treh tekmah v ligi ABA izredno zadovoljen. »Žal mi je tekme proti Ciboni, pri katerih smo imeli met za zmago. Tudi v Zagrebu bi lahko zmagali, a se nam bo to že nekje vrnilo.«

Precej bolj poklapan je bil po tekmi Ivan Velić: »Prvi polčas smo delovali kot prava ekipa in bi morali imeti po mojem mnenju višjo prednost. Drugega smo odprli katastrofalno. Nismo delali majhnih prekrškov, dovoljevali smo lahke koše in povsem izgubili nadzor. Kako naprej? Pravi profesionalci in karakterji se izkopljejo iz takšnih situacij. Bomo videli, ali to velja za nas.«

Preostali izidi 3. kroga: Zadar – C. Zvezda 49:56 (12:11, 23:24, 35:38, Kraljević 18; Simonović 13), Cedevita – Cibona 83:65 (23:18, 39:34, 60:52, Bilan 17; Ante Žižić 15), Partizan – MZT 72:69 (23:25, 38:49, 55:61, Marinković 16; Stojanovski 14), danes ob 17. uri: Metalac – Igokea, ob 19. uri: Olimpija – Sutjeska, ob 21. uri: Budućnost – Mega Leks.