»Kot Rusov« se vsako zbere slovenskih športnikov, ki tradicionalno opozorijo, da se bliža zima. Predstavniki Smučarske zveze Slovenije so se predstavili v Sori pri Medvodah. Tradicionalno bo tudi dejstvo, da bodo šli prvi v areno alpski smučarji, ki jih že čez 17 dni čaka uvodna preizkušnja svetovnega pokala na ledeniku Rettenbach nad Söldnom na avstrijskem Tirolskem.

Večina zimskih športnikov bo sezono začela v drugi polovici prihodnjega meseca, glavnina disciplin Smučarske zveze Slovenije pa ima skupno tudi dejstvo, da v tej sezoni ne bo imela velikega tekmovanja. Na vsaka štiri leta se namreč zgodi, da ni na sporedu ne svetovnega prvenstva ne olimpijskih iger. Optimizem pred začetkom sezone puhti z vseh strani, športniki pa si želijo, da se bodo 22. marca na Kongresnem trgu v Ljubljani po končani sezoni predstavili javnosti nasmejani.

»Kolikokrat v sezoni boste vriskali ob mojih uspehih? Mislim, da boste imeli kar veliko priložnosti. Pa ne le zaradi uspehov, temveč tudi zgrešenih tarč. Gledalci mi pravijo, da vriskajo tudi takrat, ko na strelišču nisem natančen,« je pred sezono dobro razpoložen biatlonec Jakov Fak. Naturalizirani Slovenec si v naslednjih dveh mesecih predvsem želi, da bi ostal zdrav. Zaveda se, da se bo lahko le na takšen način optimalno pripravil na sezono, od katere veliko pričakuje predvsem v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Mariborčan Filip Flisar se z dejstvom, da njegovi someščani ne blestijo na nogometnih zelenicah, ne obremenjuje. Pravi, da se mora vsak športnik dobro zavedati, da ga v karieri čakajo vzponi in padci. »Če ne gre letos, bo šlo pa drugo leto,« razkriva preprost recept za uspeh svetovni prvak v smučarskem krosu, ki mu za zdaj v pripravah na novo sezono vse teče po načrtu. »Najbolj si v tej sezoni želim, da bi si našel pravo ekipo, s katero bom lahko delal kontinuirano. V preteklih sezonah sem ves čas nekako krpal trening in to jemlje veliko energije. Ker v tej sezoni ne bom imel velikega tekmovanja, bom lahko več energije posvetil kontinuiranemu treningu in rezultatom,« je sklenil Flisar. Njegov nekdanji trener Primož Vrhovnik si je našel službo v tujini. V tej sezoni bo eden glavnih trenerjev v kanadski reprezentanci smučarskega krosa, smučarje in smučarke pa bo spremljal po evropskih tekmovanjih.

Peter Prevc se je v zadnjem času posvečal predvsem kondiciji, zato ni znal natančno odgovoriti na vprašanje, kakšna je njegova pripravljenost na skakalnici. Najboljši slovenski smučarski skakalec se zaveda, da ima časa za vrhunsko pripravo še dovolj. »Postavil sem si zelo visoke cilje. Zavedam se, da jih bom težko vselej izpolnil. Verjamem, da ne bom imel težav z motivacijo, čeprav v tej sezoni ne bom imel velikega tekmovanja,« napoveduje nosilec dveh olimpijskih kolajn iz Sočija Žan Košir, ki se veseli, da je slovenska deskarska ekipa pred vsako sezono večja.

Vesna Fabjan je v imenu tekačev na smučeh povedala, da si vsi čim prej želijo kakšne konkretne pošiljke snega. »Za zdaj treniramo bolj po ledu in kamenju, tako da kdaj potočimo kakšno solzo, ko vidimo, kako uničene so po treningih smuči,« pravi olimpijska junakinja teka na smučeh iz Sočija.

Izmed slovenskih alpskih smučarjev, ki bodo nastopili na uvodni tekmi v Söldnu, ima zagotovljen nastop Katarina Lavtar. »Treniramo dobro, ne bi pa se branila, če bi imela kakšen dan več treninga na snegu. Na ledeniški uvod se bom skušala pripraviti čim bolje. Vsekakor mi bo lažje kot nekaterim drugim reprezentantkam, ki jih čakajo še kvalifikacije,« pravi Gorenjka. Klemen Kosi je znova iz pete vlekel svoje primerjave, ki mu včasih uspejo bolje, drugič slabše. Tokrat je dejal, da je na pripravah v južni Ameriki izpolnil glavni cilj, da je postal skupni zmagovalec turneje. Ob tem pa dejal, da ni bil najhitrejši na nobeni tekmi ter da se je počutil kot Keke Rosberg, ko je leta 1982 osvojil prvenstvo v formuli 1. Toda tedaj je Šved zmagal na eni dirki, in sicer veliki nagradi Švice.