Prvi zvezdnik slovenske nogometne reprezentance Milivoje Novaković v središču zanimanja ni le zato, če bo po poškodbi ključnice lahko zaigral za reprezentanco že na kvalifikacijskih tekmah za evropsko prvenstvo z Litvo v petek v Ljubljani in San Marinom v ponedeljek v Serravalleju, ampak tudi zaradi novice, da se je njegov japonski klub Nagoja odločil, da ne bo podaljšal pogodb z vsemi tremi tujci. To pomeni, da bo 36-letni Ljubljančan ob koncu leta 2015 postal prost igralec. Ob tem so se takoj pojavile govorice, da bi Novagol ob morebitni vrnitvi v domovino lahko zaigral za Olimpijo, ki bi tako izkušenega in avtoritativnega igralca z zmagovalno miselnostjo spomladi prihodnje leto zelo potrebovala v boju za naslov prvaka. A Novaković je septembra letos v intervjuju za Dnevnik dejal: »Na Japonskem želim ostati vsaj še leto dni. Nimam še motivacije za vrnitev domov.« Glede na to, kakšen ugled ima na Japonskem, mu verjetno ne bo manjkalo ponudb, da na Daljnem vzhodu tudi ostane.

A Novaković se s tem, kje bo nadaljeval klubsko kariero, trenutno sploh ne ukvarja, ampak je povsem osredotočen na zadnji tekmi reprezentance v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. Na zelenici novega nacionalnega nogometnega centra na Brdu pri Kranju že zabija gole, a obenem tudi dela po prilagojenem programu. Ko ni v stiku z žogo, ob robu igrišča dela posebne vaje. V vsaki potezi je opazno, kako zelo motiviran je, da se po poškodbi čim prej vrne na igrišča. Slovenijo čakata oktobra dve kvalifikacijski tekmi, novembra verjetno dva dvoboja v dodatnih kvalifikacijah za uvrstitev na Euro 2016, do konca japonskega prvenstva pa so še štirje krogi.

Slovenska reprezentanca je včeraj prvič trenirala v skoraj popolni zasedbi. V hotelu je ostal le Kevin Kampl, ki pa proti Litvi tudi nima pravice nastopa zaradi rumenih kartonov. Kot vse kaže, bo na levi strani zvezne vrste zaigral Andraž Kirm. Selektor Srečko Katanec, ki je bil na treningu zelo glasen, ko je zahteval enostavne, inteligentne in hitre rešitve ob le dveh dotikih žoge, ker je le tako mogoče prebiti obrambno postavitev Litve, je uigraval naslednjo zasedbo: Handanović, Struna, Ilić, Cesar, Jokić, Kurtić, Krhin (Rotman), Birsa, Iličić (Pečnik), Kirm (Lazarević) in Berić.

»Litvo smo že analizirali z ogledom posnetka tekme. Igrajo malce bolj odprto kot Estonija. Moramo ostati zvesti svojim odlikam, da z našo igro osvojimo tri točke. Ne ukvarjamo se s tem, da bi se s poljubom sreče, kar bi pomenilo zmago Estonije nad Švico, neposredno uvrstili na evropsko prvenstvo. Mi moramo najprej osvojiti šest točk. Če bo bog dal, da Estonci presenetijo Švicarje, bo še toliko lepše,« je poudaril kapetan slovenske reprezentance Boštjan Cesar. Slovenski reprezentanti so se že na treningu počutili kot na tekmi, saj so ob vadbi na Gorenjskem tudi pobiralci žog. To so mladi nogometaši iz okoliških klubov. Predvčerajšnjim so bili iz kranjskega Triglava, včeraj pa iz Šenčurja.

Novi center na Brdu pri Kranju vzbuja veliko zanimanje pri obiskovalcih. Včeraj je bil najbolj prepoznaven obraz dolgoletni predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS) Rudi Zavrl. Zdaj častni predsednik NZS je s svojim prihodom in ogledom celotne vadbe pri reprezentantih vzbudil precej več zanimanja kot predsednik države Borut Pahor, ki se je s spremstvom nepričakovano pojavil ob robu igrišča, kjer se je zadržal nekaj minut.