Organizatorji prešerno napovedujejo pestro ponudbo, ki bo poleg priznanih slovenskih vinarjev zajemala ponudbo številnih vinogradniških društev, konzorcijev, distributerjev in vinotek, prav tako bodo obiskovalci spoznavali žlahtne okuse iz Srbije, Makedonije, Gruzije, Italije, Španije, tudi daljne Indije.

Slavnostno odprtje vinskega soda

Pred obiskom Gospodarskega razstavišča, kjer bo vinski sejem potekal tako kot prejšnje leto, organizatorji vabijo, da se v sredo, 14. oktobra, ob 18. uri pridružite sprevodu po Stari Ljubljani z ljubljanskimi mažoretkami, Pihalnim orkestrom Bežigrad v ritmih večnih slovenskih popevk ali pa sprevod pričakate na Kongresnem trgu. V Paviljonu pred Slovensko filharmonijo bo nato sledilo slavnostno odprtje vinskega soda Kmetijske zadruge Goriška brda.

Vino v družbi dobre hrane

Dogajanj na sejmu bo izjemno pestro. Seveda bo glavno vlogo imelo vino, toda na svoj račun bodo prišli tudi ljubitelji dobre hrane. Morda velja še posebej izpostaviti atraktivne kulinarične šove vrhunskih slovenskih chefov, ki bodo razkrili nekaj trikov. Te boste lahko uporabili tudi doma in se pred gosti pokazali kot pravi kuharski mojster.

Sejemsko dogajanje je namenjeno vsem generacijam. Omeniti velja projekt Vino & mladi, ki je nastal z namenom ozaveščati mlade o kulturi pitja vina. V želji po čim večji udeležbi mlajše generacije so se odločili, da mladi od 18. do 30. leta, ki se bodo udeležili enega od poučnih predavanj, dobijo brezplačno vstopnico.

Bogat spremljevalni program

Vse do sobote se bo v treh sejemskih dneh zvrstila vrsta vodenih degustacij, predavanj in okroglih miz. Pa jih nekaj naštejmo:

Četrtek, 15. 10.

Teran – del kulturne dediščine in nacionalne identitete, okrogla miza

Žlahtni okusi malvazije, vodena degustacija

Kultura pitja vin skozi zgodovino, predavanje

Manj je več – trendovska vina z zmerno alkoholno stopnjo, vodena degustacija

Walk with Johnnie, predstavitev in vodena degustacija znanega škotskega viskija

Petek, 16. 10.

Gruzijska vina, predstavitev in vodena degustacija

Konjak, pijača bogov

Vpliv uživanja vina na zdravje človeka, okrogla miza

Vina za velike kozarce – spoznajte svetovnega šampiona in druga vina iz prestižne linije Bagueri Superior Kleti Brda, vodena degustacija

Bogate vinske zgodbe Črne gore in Makedonije

Razlika med vranec in vranac

Sobota, 17. 10.

50 odtenkov bourbona

Bubble Day, zabavne in poučne degustacijske delavnice penečih vin

Mehurčki, mehurčki, mehurčki, predavanje o postopkih pridelave penečih vin, razlikah med posameznimi vrstami oziroma stili penečih vin

Svet mehurčkov – penine in šampanjci, predavanje in vodena degustacija