»Če se bodo zgodili zamiki pri delu slabe banke, bodo ti minimalni, pri odločitvi o odpoklicu dveh direktorjev Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) ni bilo pritiskov lobijev in nikakor ne gre za politično vmešavanje v postopke, ki jih vodi slaba banka,« je včeraj zatrjeval predsednik vlade Miro Cerar, ko je pred novinarskimi mikrofoni razkril, da je vlada ugotovila, da zaradi nepravilnosti pri izplačilih obstajajo razlogi za predčasno razrešitev predsednika upravnega odbora slabe banke Larsa Nyberga in odpoklic glavnega izvršnega direktorja Torbjörna Manssona. Ministrski zbor je namreč v razpravi ugotovil, da so kljub pozivom ministrstva za finance ostale neskladnosti izplačil in nove plačne politike. Kazenskih ovadb zaradi nepravilnosti vlada ne bo podala, pričakuje pa, da bodo ustrezne postopke vodili pristojni organi. Nacionalni preiskovalni urad se je sicer že pred časom lotil nepravilnosti pri poslovanju DUTB ali se v okviru tega postopka kriminalisti ukvarjajo tudi z nepravilnostmi pri izplačilih, pa včeraj na policiji »zaradi interesa preiskave« niso želeli razkriti.

Nekateri postopki bodo konceptualno zastavljeni na novo

Ali bo lahko slaba banka nadaljevala s postopki, ki jih je že začela, lahko upravni odbor v okrnjeni sestavi sploh sprejema odločitve? V vladi trdijo, da lahko DUTB deluje povsem normalno, saj v upravnem odboru ostaja več kot polovica njegovih članov. »Večina postopkov teče naprej, nekateri postopki, v katerih so se pojavile neracionalnosti in so se začele pravne bitke z nejasnimi izhodi, pa bodo konceptualno zastavljeni na novo. Postopki bodo morali dobiti neko novo smer,« je povedal državni sekretar Metod Dragonja. Ne gre dvomiti, da je govoril o spopadu, ki ga je slaba banka pred meseci začela s holdinško družbo Sava. Sava ji namreč ni predložila načrta finančnega prestrukturiranja, s katerim bi se DUTB kot največja upnica strinjala; uprava holdinške družbe z Matejem Naratom na čelu je želela ob negativnem kapitalu prestrukturiranje izpeljati na račun upnikov, lastniki pa bi ostali nedotaknjeni. Sledil je poskus DUTB za zaplembo Savinih hotelov in pravna bitka na sodišču. »Ni v naši pristojnosti, da bi komentirali kadrovsko strukturo v vrhu DUTB ter morebitne spremembe v njihovem delovanju,« so nas zavrnili v Savi, ko smo jih prosili za komentar.

Spomnimo, dogajanje v slabi banki je za Savo pomembno, saj je sodišče nedavno začelo postopek prisilne poravnave, zanj pa je potrebno soglasje upnikov, ki jih je sodišče pozvalo k dogovoru, ki bi omogočal njihovo najboljše poplačilo. Upniki so se, kot zatrjujejo v Savi, ki je med drugim tudi največja lastnica Gorenjske banke, ta pa je njena pomembna upnica, Savi prijateljski pa so tudi nekateri drugi upniki, že sešli in začeli usklajevati »nadaljnje korake pri pripravi načrta finančnega prestrukturiranja«. Načrt mora biti sodišču predložen najkasneje do 16. decembra.

Govorice o množičnem odstopu preostalih šefov DUTB

Ali bo DUTB v prihodnje sploh operativna, ni znano. Včeraj je namreč neuradno zaokrožilo, da bi se lahko po vladnem obglavljenju slabe banke, začeli odstopi drugih šefov, torej izvršnih direktorjev Janeza Škrubeja in Aleša Koršiča, neizvršnih direktorjev Marka Simonetija, Imreja Balogha in Janeza Širovnika ter drugih vodilnih. To pa bi praktično pomenilo, da je odločanje DUTB ohromljeno. V slabi banki so včeraj popoldne še preučevali sklepe vlade, o nadaljnjih korakih naj bi se odločili danes. So pa včeraj medijem poslali Nybergov odgovor na pismo ministra za finance Dušana Mramorja glede prejemkov članov upravnega odbora DUTB. V njem je zapisal, da so bila vsi z izjemo potnih stroškov v celoti izplačani skladno z novo politiko prejemkov. A tudi glede slednjih niso prikrivali podatkov, je na Mramorjev dvom o pravilnosti izplačil potnih stroškov in socialnih prispevkov, plačanih v tujino, glavnemu izvršnemu direktorju Manssonu zapisal Nyberg.