Največji slovenski zaposlitveni portal Mojedelo.com pripravlja vseslovenski karierni sejem, ki se bo odvil 15. oktobra v ljubljanskem Cankarjevem domu. Obiskovalcem se bo predstavilo več kot 35 domačih in tujih podjetij, ki v prihodnosti načrtujejo zaposlovanje novih kadrov. Karierni sejem bo po nekaj letih zatišja in gospodarsko na majavih tleh zopet potekal v bolj optimističnem duhu, a na trgu dela je stanje še daleč od optimalnega, ugotavljajo v podjetju Moje Delo.

Kriza in ukrepi, ki so jih morala sprejeti podjetja na robu preživetja, so namreč terjala svoj davek na mnogih področjih, v prvi vrsti pri izobraževanju in usposabljanju novih kadrov. Znanje je tako marsikje ostalo na mestu in ni šlo v koraku s časom in spremembami, ki se danes odvijajo zelo hitro, ugotavljajo pri Mojedelo.com in dodajajo, da so mladi, ki vstopijo v podjetja, brez izkušenj, saj nimajo veliko priložnosti, da jih naberejo. Nato pa so v podjetjih prepuščeni sami sebi ali opravljajo neperspektivna dela, ki jim ne omogočajo pridobivanja novih znanj in sposobnosti.

Pri vpeljevanju novih kadrov v podjetja so zato posebej občutljiva skupina mladi iskalci prve zaposlitve, ki se po zaključku šolanja pogosto ne znajdejo na trgu delovne sile. Delodajalci pa po izkušnjah svetovalcev portala mojedelo.com na drugi strani ocenjujejo, da imajo mladi začetniki pogosto nerealna pričakovanja. A mladi pripravniki in študenti so tisti, ki bodo v prihodnje gradili uspeh podjetij, poudarja direktor podjetja Moje delo Zoran Savin, ki zato gospodarstvo in posamezna podjetja spodbuja k mentorstvu in dodatna usposabljanja ter izobraževanja zaposlenih. »Moje delo pripravlja tudi vseslovenski projekt povezovanja mladih in uspešnih podjetij, s katerim želimo spodbuditi podjetja k povečanju števila pripravništev in s tem posledično mladim omogočiti hitrejši in lažji vstop na trg dela,« dodaja Savin, ki podjetja opominja, da lahko s sicer tveganim zaposlovanjem mladih na drugi strani pridobijo sveže ideje in znanja, ki jih obstoječi zaposleni nimajo.

Več o kariernem sejmu, ki se bo odvijal v Cankarjevem domu, se nahaja tukaj. slo