Dovoljenje za gradnjo prvega renesančnega dvorca na Kranjskem je leta 1510 na Dunaju podpisal cesar Maksimiljan I. Habsburški, postavil pa ga je Jurij Egkh. Danes je grad Brdo protokolarni objekt, ki mu je petstoletna zgodovina vtisnila številne pečate in v njem stkala veliko zgodb. Nekaj teh bodo na Brdu pri Kranju obudili z desetdnevno prireditvijo Pol tisočletja gradu Brdo.

Desetdnevno praznovanje, ki bo trajalo do 18. oktobra, začenjajo z drevišnjim odprtjem razstave Zakladi grajske knjižnice, ki bo ob 18. uri v kristalnem salonu gradu. Knjižnica hrani tudi dela, ki so temelj slovenstva in pomenijo neprecenljivo bogastvo. V času praznovanja bodo tako na gradu javnosti prvič pokazali dve originalni knjigi, ki ju hranijo v svoji knjižnici: Biblijo (1584) Jurija Dalmatina in Slavo vojvodine Kranjske (1689) Janeza Vajkarda Valvasorja. Knjigi bosta na ogled od 7. do 18. oktobra med 10. in 18. uro.

Dobrodelni koncert tisočletja

Vrhunec prireditev bo dobrodelni koncert, ki bo v petek, 16. oktobra, v Kongresnem centru Brdo. Simfoničnemu orkestru RTV Slovenija bo dirigiral Patrik Greblo, nastopili pa bodo tudi številni pevci domače glasbene scene. Del zbranih sredstev od vstopnic bo zavod namenil Anini zvezdici za nakup živil.

Grajski dan bo v soboto, 10. oktobra. Na njem bodo obiskovalci lahko priča dogodkom, ki so se v petstoletni zgodovini resnično zgodili na gradu Brdo ali v povezavi z njim. Tako bodo lahko prisostvovali bojevanju vitezov s Turki, občudovali nastop lipicancev, gostovali bodo na poroki Adama Brdskega in se znašli na sodišču 17. stoletja.

Organizatorji napovedujejo, da bodo obiskovalce popeljali tudi v svet Zoisov, ki so Brdu zagotovili mednarodno slavo. Program bodo uprizorili dvakrat, in sicer dopoldne med 10. in 13. uro in ga ponovili med 14. in 17. uro. Vmes se bodo lahko obiskovalci popeljali s kočijo, pokušali srednjeveško kulinariko in si ogledali že omenjeno razstavo Zakladi grajske knjižnice.

Pogled v skrite kotičke

V sklop prireditev Pol tisočletja Gradu Brdo sodi tudi istoimenska razstava v Parku Brdo, ki na osmih panelih prikazuje Brdo skozi čas s podrobno zgodovino v slovenščini in angleščini.

Brezplačno strokovno predavanje Lidije Slana, poznavalke slovenskih gradov in plemiških rodbin ter Gojka Zupana, umetnostnega zgodovinarja o zgodovini in arhitekturi gradu Brdo bo v torek, 13. oktobra, prav tako v Kongresnem centru Brdo, vodeni ogledi pa bodo v času praznovanja vsak dan od ponedeljka do petka ob 11., 16. in 17. uri, konec tedna pa ob 12., 13., 16. in 17. uri. Pokazali jim bodo tudi dele gradu, ki jih sicer ne kažejo širši javnosti.