»Ivana Radana skrbi, da bi bil prepuščen samo tožilstvu in sodišču ter da bi se enako zgodilo še v kazenskem postopku,« je ljubljanski odvetnik Milan Krstić danes na delovnem sodišču nasprotoval predlogu ljubljanskega kliničnega centra, da se sojenje zapre za javnost. To se potem ni zgodilo.

Zdravnik Ivan Radan, ki ga policija in tožilstvo med drugim sumita sedmih umorov na smrt bolnih pacientov, namreč toži ljubljanski klinični center zaradi odpovedi, ki jo je prejel že ob prvem sumu evtanazije na intenzivnem oddelku nevrološke klinike.

Brez osebnih podatkov

Dr. Radan, ki je medtem že vrnil zdravniško licenco, je zaradi kazenskega postopka v priporu na Povšetovi v Ljubljani, sodni senat delovnega sodišča, ki mu predseduje Mirjam Jaklič Petrovič, pa je odločil, da ga bodo v njegovi civilni tožbi zaslišali na prihodnjem naroku v sredini novembra.

Preden je stekla včerajšnja obravnava, je pooblaščenka ljubljanskega kliničnega centra zahtevala, naj bo sojenje zaprto za javnost. »Razkrivali se bodo zdravstveni podatki o pacientu, ki sodijo med občutljive zasebne podatke,« so vztrajali pri ljubljanskem kliničnem centru. Sodni senat se je po posvetu postavil na stran argumentov Krstića in dal prednost pravici javnosti do obveščenosti. Vendar z enim pogojem: sodišče je strankam v postopku naložilo, da umrlega pacienta na sojenju ne omenjajo z imenom in priimkom.

Kratek poskus poravnave

Sprti strani sta se včeraj za zaprtimi vrati sicer poskusili poravnati (pogovori o poravnavi so vedno zaprti za javnost), vendar so bili pogovori, ki so trajali le približno 10 minut, neuspešni.

Odvetnik Krstić, ki vztraja, da so Radana nezakonito odpustili, je sodišču predlagal, naj pregleda vso dokumentacijo zdravniške zbornice, ki se nanaša na dr. Radana, ter poročilo komisije ministrstva za zdravje o nepravilnostih na nevrološki kliniki. Podobne zahteve je imela tudi pooblaščenka UKC, ki je predlagala še zaslišanje dveh medicinskih sester. Sodni senat je včeraj odločil, da bodo novembra najprej zaslišali Ivana Radana in strokovnega direktorja nevrološke klinike Davida Voduška, o preostalih dokaznih predlogih bodo odločali naknadno.

Zoper Radana poteka tudi obširna sodna preiskava (zaslišanih naj bi bilo več kot 100 prič, tudi izvedenci iz tujine), ki pa se menda že bliža koncu.