Termostatska tipala je izumil Mads Clausen, ustanovitelj podjetja Danfoss, na podlagi osnovne ideje, da se mora dovod toplote za ogrevanje uravnavati glede na sobno temperaturo. Termostatski radiatorski ventil je izumil leta 1943, odtlej se je v sestavi teh ventilov marsikaj spremenilo, še vedno pa ostaja osnovni sistem, to je uravnavanje toplote radiatorja s pomočjo temperaturnega tipala v ventilu. Danes obstajajo tako ventili z vgrajenim kot tudi ločenim tipalom, prilagojeni so različnim tipom radiatorjev, obstajajo pa tudi izvedbe, ki zaprejo ventil le do protizamrzovalne zaščite, to je temperature 5 do 7 stopinj Celzija.

Termostatski ventil je je sestavljen iz radiatorskega ventila, na katerem je termostatska glava. Tipalo zaznava temperaturo v prostoru, ventil pa odpira ali pripira dotok tople vode v radiator glede na podatke iz tipala. Termostatska glava vsebuje medij, ki se širi, če temperatura v prostoru narašča, in krči, če pada. Širjenje medija v tipalu povzroči, da igla ventila zapre dotok tople vode v radiator. Preprosto, avtomatsko in brez dodatne energije za regulacijo. Tipala termostatskih glav lahko vsebujejo različne delovne medije. Zaradi številnih prednosti je Danfoss, ki je vodilni svetovni proizvajalec termostatskih ventilov, za polnjenje svojih glav termostata RA 2000 izbral plin, ki se v primerjavi z drugimi mediji hitreje odziva na spremembe temperature okolice, zato prostor ohranja kar najbolj konstantno temperaturo. S tem je bolje izkoriščena tudi tako imenovana prosta toplota, to je toplota sončnega obsevanja, razsvetljave in kuhinjskih aparatov, ter toplota, ki jo oddajamo ljudje. Velika prednost je tudi, da plin ohranja sposobnost natančnega uravnavanja temperature v celotni življenjski dobi termostatske glave. Z drugimi besedami, kvaliteta in lastnosti plina ostajajo nespremenjene ne glede na starost termostatske glave.

Uporabniki se pogosto srečujemo s težavo nastavitve temperature na glavi, zato si oglejmo, kaj pomenijo številke na glavi. Morda bi bilo bolj preprosto, ko bi proizvajalci nanjo zapisali temperature, ker pa jih zaradi različnih dejavnikov v prostoru in tudi radiatorja ni moč absolutno določiti za vse, so se odločili za stopnje, ki orientacijsko označujejo temperaturo (1 – 14 °C, 2- 17 °C, 3 – 20 °C, 4- 24 °C in 5-26 °C). Ob tem naj opozorimo še na eno podrobnost. Termostatski ventil se zapira in odpira, kot to narekuje temperatura ob glavi ventila, zato ne sme biti zaprta ali pokrita s težkimi zavesami ali pohištvom. Če se prekrivanju ni moč ogniti, je treba uporabiti termostatsko radiatorsko glavo z daljinskim tipalom. Vir: Danfoss