Gospod Mitja Terče, kaj prinaša v skupno podjetje Elektro Celje Energija?

Mi prinašamo za vsa mala podjetja in za vsa gospodinjstva vso energijo iz obnovljivih virov, ki bo še naprej brez doplačila. To smo vsem našim 140.000 gospodinjstvom in več kot 30.000 malim podjetjem brez doplačila ponujali že doslej. Prinašamo tudi mobilno aplikacijo ECE Mobil, spletni portal Moj ECE za male kupce in za velika podjetja, prinašamo zelo dobro delo s strankami, v segmentu srednjih in velikih podjetij rastemo iz leta v leto. Prinašamo tudi nov, pregleden račun za mala podjetja in gospodinjstva. Ta ima na enem mestu združene različne energente in več merilnih mest, grafični prikaz pretekle porabe in grafični prikaz tega, kam gre denar pri plačevanju računa za elektriko.

Kaj pa Elektro Gorenjska Prodaja, gospod Rudolf Ogrinc?

Gorenjci prinašamo brezplačno številko 080 za vse klice k nam, spletno trgovino ter vrsto notranjih procesnih rešitev na področju informacijske tehnologije. Skupaj imamo toliko večji portfelj, da bomo lažje izenačili zlasti nekatera urna nihanja električne energije. Takšna nihanja, če imamo kakšno uro preveč ali premalo elektrike, je treba drago plačevati. Imeli bomo boljši, bolj strokoven nabavni oddelek in bomo zato lahko ugodneje in bolje nabavljali. Z združitvijo bomo postali tudi nacionalni ponudnik elektrike, zemeljskega plina in biomase. Prisotni bomo po vsej Sloveniji tako s poslovalnicami kot tudi s storitvami in ljudmi.

Kakšna je vizija novega podjetja ECE?

Elektrika bo še vedno naš ključni energent, vedno več pa prodamo tudi zemeljskega plina in lesnih peletov. Razvijamo se v smer multienergetskega podjetja, pri čemer dodajamo kurilno olje, drva, brikete, drug plin in nafto. Ponujamo tudi energetske storitve, ki jih bomo še bolj razvili: energetsko svetovanje, energetske izkaznice in storitve za olajšanje priklopa. Vidimo pa se tudi v prodaji drugih izdelkov, povezanih z energenti, na primer peči in pralnih strojev. Tistega torej, kar je v gospodinjstvu ključno za porabo energije.

Z združitvijo ste torej postali drugi največji dobavitelj energije pri nas in prvi po številu kupcev. Gospod Terče, kako ste se pripravljali na združitev?

Več kot pol leta so intenzivno tekle priprave v obeh podjetjih. Izobraževali smo ljudi in jih pripravljali na združitev. Odločili smo se, da odpuščanj ne bo in za tem bomo stali, kar je sicer težja pot, vendar smo nanjo pripravljeni. Vse smo stestirali, da smo lahko s 1. oktobrom začeli delovati kot enovito podjetje in lažje tekmujemo na tem zelo konkurenčnem trgu.

Še pogled v prihodnost. Mislite, da ste z združitvijo napovedali nov trend in da bo prišlo do novih združitev? Ali lahko napoveste, koliko ponudnikov električne energije bo v Sloveniji leta 2020?

Po naši združitvi jih bo še devet. Mislim, da bo leta 2020 na trgu le še tri do pet ponudnikov, kar bo več kot dovolj. Ekonomija obsega in nizke marže delajo svoje in preživeli bomo le najboljši.