Obiskovalci ljubljanskega gradu bodo kmalu lahko vse informacije o tej priljubljeni turistični točki in njegovi ponudbi dobili že pred glavnim vhodom v grad, saj javni zavod Ljubljanski grad ob mostu gradi vstopni paviljon. Poleg informacij bodo obiskovalci v tem paviljonu po novem lahko kupili tudi vstopnice. Gradnja paviljona se je začela že v začetku septembra, končana pa bo predvidoma v začetku decembra, so povedali na javnem zavodu.

Zadovoljni z letošnjim obiskom ljubljanskega gradu

Ljubljanski grad se je za postavitev paviljona odločil zato, ker so v trenutnem informacijskem centru v Erazmovem stolpu prostorsko omejeni, število obiskovalcev gradu in storitev zanje pa se povečuje. Poleg tega na javnem zavodu pravijo, da pri glavnem vhodu naštejejo kar nekaj manj kot 80 odstotkov vseh obiskovalcev gradu, ki bodo vstopnice in informacije zdaj lahko dobili, še preden bodo vstopili na grajsko dvorišče.

Paviljon so zasnovali v projektnem podjetju Ambient in bo trikotne oblike, meril pa bo slabih 14 kvadratnih metrov. Da ne bi zastrl gradu oziroma pogleda na grajsko planoto, bo večinoma prozoren, so povedali na javnem zavodu, ki letošnji obisk gradu (sploh pa turistično sezono od junija do avgusta) ocenjujejo kot uspešno. Grad je do konca avgusta obiskalo 820.136 obiskovalcev, kar je 55.000 več kot v enakem obdobju lansko leto.

Prenovljenega približno 70 odstotkov gradu

Poleg paviljona ob ljubljanskem gradu trenutno urejajo tudi tlake pri vhodih in vetrolova v Galeriji S, sicer pa za letos počasi končujejo naložbe. Prenova ljubljanskega gradu pa se bo nadaljevala tudi v prihodnjih letih. Po podatkih s konca leta 2014 je trenutno prenovljenih 70 odstotkov površin gradu, nekateri trakti so prenovljeni v celoti, drugi deloma oziroma po posameznih ravneh, so povedali na javnem zavodu.

Program dela Ljubljanskega gradu za leto 2015 kaže, da namerava zavod prihodnje leto v grad vložiti 4,02 milijona evrov, leto pozneje pa še 4,25 milijona evrov. Poleg prenov posameznih še neobnovljenih delov gradu namerava javni zavod vložiti tudi v ureditev drevoreda, v grajski vinograd, dvigalo na razgledni stolp. Ena večjih predvidenih naložb pa je tudi gradnja garažne hiše Ljubljanski grad, ki je ocenjena na nekaj več kot tri milijone evrov. Ljubljanski grad je na svoji spletni strani zapisal, da bo mala parkirna hiša nujno potrebna, ker tirna vzpenjača ne bo mogla zadovoljiti vseh potreb.