Veliki dan se je za Tajfun izšel po željah. Krstni nastop v ligi ABA so namreč košarkarji iz Šentjurja v zaključku tekme dobili. V dvorani Golovec v Celju je pokleknila prav tako novinka v jadranskem tekmovanju Sutjeska. Košarkarji trenerja Dejana Mihevca časa za veselje ne bodo imeli na pretek, saj jih obračun drugega kroga čaka že jutri, ko bodo gostovali v Zagrebu pri Ciboni.

Nagel vzpon Tajfuna se je začel pred dvema letoma, ko je v boju za obstanek izkoristil spodrsljaj Slovana in se za las izognil nazadovanju v drugo ligo. V lanski sezoni se je nato odvila že dobro znana pravljica, ko so Šentjurčani prvič v zgodovini prišli do naslova državnega prvaka, si priborili nastopanje v ligi ABA in se nato pred tednom dni veselili še superpokalne lovorike. »To je za klub velika prelomnica, v bistvu kar novo poglavje. Gre za velik izziv, ki ga želimo čim bolje opraviti in se pokazati v najboljši možni luči,« je pred obračunom v dodobra zapolnjeni dvorani Golovec razlagal direktor kluba Urban Palčnik. Za nastopanje v jadranskem tekmovanju je po koncu lanske sezone zeleno luč nemudoma prižgal svet sponzorjev, glavno odločitev pa je sprejel upravni odbor s predsednikom Iztokom Španom na čelu. »Vloženega je bilo veliko dela tako po strokovni kot organizacijski plati. Podajamo se na novo področje, zato bo zagotovo nekaj začetniških napak,« je še povedal Palčnik, čigar besede so se kmalu potrdile, saj je bila sredi druge četrtine zaradi težav s semaforjem igra za nekaj minut prekinjena.

Čim dražje prodati svojo kožo je moto, s katerim so Šentjurčani krenili na prvo pot v jadransko tekmovanje. Prvi nasprotnik je bil po meri, saj je Sutjeska prav tako novinka v ligi ABA. Kako močno sta si obe moštvi želeli krstni nastop kronati z zmago, je bilo očitno ob pogledu na obe klopi za rezervne igralce, kjer ni manjkalo emocij ob vsaki uspeli ali neuspeli potezi na igrišču. Nekoliko bolj napeto je bilo dogajanje na strani Sutjeske, kjer so nekateri igralci trenerju Dušanu Dubljeviću pogostokrat odgovarjali, zato je na trenutke kazalo, da bi utegnilo priti celo do pretepa. Strasti so mirili člani trenerskega štaba, med katerimi je bil tudi Goran Jeretin, dolgoletni črnogorski reprezentant, ki je pred leti krajši čas nastopal tudi v dresu Olimpije. Moštvi sta na parketu bili enakovreden dvoboj, zato ni čudno, da je bil še minuto pred koncem izid poravnan. Na koncu je o zmagovalcu odločila mirnejša roka. Dragiša Drobnjak je zadel dva, Ceola Clark pa štiri proste mete, ki so jih Šentjurčani sicer izvajali stoodstotno, na drugi strani pa so košarkarji Sutjeske v iskanju podaljška v zadnjem napadu zgrešili štiri mete za tri točke.

»Pred tekmo nisem vedel, kaj naj pričakujem, saj smo igrali v dvorani, na katero nismo navajeni. Zahvalil bi se našim navijačem, saj so nam z odličnim navijanjem zares olajšali stvari,« je bil po zmagi srečen najboljši posameznik pri gostiteljih Ceola Clark. Američan je bil s prikazano igro zadovoljen, slabši začetek tekme pa je pripisal tremi. »Prvič smo igrali v ligi ABA, česar smo se vsi skupaj dobro zavedali. Tudi Sutjeska je kakovostno moštvo, ki se je dobro pripravilo na nas. Drugi polčas je bil boljši, tudi zavoljo besed trenerja Mihevca, ki nam je v slačilnici med odmorom dejal, naj se sprostimo. Poslušali smo ga in rezultat je viden.«

Drugi izidi 1. kroga: Crvena zvezda – Mega Leks 76:70 (9:17, 27:36, 49:49, Zirbes 19; Nikolić 17), Cedevita – Igokea 67:56 (16:12, 36:21, 53:44, Babić 10; Ćapin 15), včeraj ob 21. uri: Metalac – Partizan, 2. krog, danes ob 17. uri: C. Zvezda – Budućnost, ob 19. uri: Krka – Zadar, jutri ob 17. uri: Mega Leks – Partizan, ob 19. uri: MZT – Metalac, Cibona – Tajfun, ob 21. uri: Sutjeska – Cedevita, ponedeljek ob 21. uri: Igokea – Olimpija.