Posočje: Ta novica je dobra

V Posočju o tem, da je Eles umaknil projekt z aktualnega seznama, niso bili obveščeni. »To je zame nova informacija. Je pa dobra. Upam, da jo lahko razumemo kot prispevek države k zelenemu razvoju doline,« je včeraj informacijo komentiral Janko Humar, direktor Lokalne turistične organizacije Bovec. Načrtovana gradnja daljnovoda namreč že dalj časa povzroča skrbi prebivalcem Benečije in Posočja. Na noge jih je spravila pred dvema letoma, ko je bil daljnovod potrjen kot eden od sedmih prednostnih evropskih energetskih projektov iz Slovenije. V Elesu bi z njim dobili mednarodno povezavo z Italijo, prvenstveno pa reševali slab elektroenergetski položaj na severnem Primorskem, ki se napaja le iz ene napajalne točke v Divači. Trasa visokonapetostnega daljnovoda naj bi na slovenski strani prečkala občine Naklo, Kranj, Železniki, Cerkno in Tolmin. Po prvotnih načrtih naj bi bil dokončan do leta 2020 in bi stal okoli 65 milijonov evrov.

V Posočju opozarjajo, da bi šlo za izjemno problematičen poseg v prostor, ki bi pomenil grožnjo turističnemu razvoju, arhitekt Fedja Klavora pa je po pogovoru z energetskimi strokovnjaki dvomil celo o njegovi energetski upravičenosti. Prepričan je, da bi povezava z Italijo, kjer so cene energije višje, dvignila tudi cene v Sloveniji, da presežkov električne energije, ki naj bi jih Slovenija z njim izvažala v Italijo, nimamo in da ključni argument, s katerim Eles upravičuje gradnjo (boljša oskrba severne Primorske z električno energijo), ne vzdrži. »Posočje ne potrebuje velikih moči, za izboljšanje oskrbe severne Primorske pa je prioriteta gradnja oziroma obnova daljnovoda med Divačo in Gorico, ki je v večjem delu že zgrajen,« je pred dvema letoma opozoril Klavora. Humar pa meni, da bi daljnovod njihovo edinstveno krajino povsem degradiral in uničil strateški položaj območja, katerega vizija je postati ena vodilnih zelenih destinacij v Evropi.

Gospodarstvo: Posodobitve omrežja so nujne

Gospodarstveniki na severnem Primorskem pa medtem svarijo, da je oskrba z električno energijo slaba. Nihanja električne napetosti jim povzročajo zastoje in poslovno škodo. A bolj kot za omenjeni daljnovod se zavzemajo za dokončanje daljnovoda Divača–Gorica ali gradnjo novega daljnovoda med Kobaridom in Bovcem.