Za njo je še ena uspešna izmenjava, ki med stanovalci domov poteka v okviru programa LinkedAge, v katerega je pri nas vključenih že sedem domov. Lani je sodelovala celo v mednarodni izmenjavi in svojo sobo odstopila Špancu Miquelu Ribasu. On pa je medtem prvič pripotoval v Slovenijo in bil navdušen nad lepotami naše dežele. Letos je Jožica Kučera svojo posteljo začasno odstopila Heleni Kenda, po rodu Gorenjki, ki pa se je pred leti poročila na Primorsko, zato svojo jesen življenja zdaj preživlja v izolskem domu starejših. Obe, tako Helena kot tudi Jožica, sta se za tovrstne počitnice odločili že večkrat. Medtem ko je Jožica uživala na Primorskem, je Helena spoznavala Štajersko. Topolšica jo je navdušila, kot nekdanja vneta planinka pa jo je prehodila po dolgem in počez. S še dvema novima sostanovalkama si je ogledala tudi Mozirski gaj v Savinjski dolini, zadnje tri dni bivanja, ko sta se ji pridružili tudi hčeri Neva in Irena, pa so se odpeljale še do Logarske doline.

Zimzelen se ponaša s certifikatom kakovosti

»Moji občutki so res čudoviti,« je ob slovesu dejala Helena Kenda. »V Zimzelenu je res lepo, domače, toplo in prijetno, osebje pa delovno in prijazno. Navdušil me je tudi program delovne terapije, kjer sem bila vsako jutro po telovadbi redna gostja. Kako malo je treba, da čas hitreje mineva in da se stanovalci počutijo koristni, ko opravijo svoje delo. Zlagali smo brisače, nekateri so šivali voščilnice, pletli, dva gospoda sta tolkla orehe. Res, neizmerno sem uživala,« je naštevala Kendova ob koncu bivanja v centru starejših Zimzelen v Topolšici, kjer so ravno letošnje leto, po treh letih uvajanja modela kakovosti E-Qalin, uspešno opravili zunanjo presojo in prejeli certifikat kakovosti, ki jim predstavlja svojevrsten izziv.

»Vsak dan znova se odločimo, da bomo delali dobro,« pravi direktorica Zimzelena Andreja Štefan Bukovič, ki je certifikat sprejela iz rok Francija Imperla, lastnika podjetja Firis Imperl, ki je aktivni partner za model kakovosti E-Qalin pri nas. »Seveda certifikat ni neko sklepno dejanje, temveč se zavedamo, da moramo vsak dan delati dobro in odgovorno, v duhu spoštovanja drug drugega. Kar pa zahteva sodelovanje vseh, tako zaposlenih kot stanovalcev, njihovih svojcev, tudi obiskovalcev, poslovnih partnerjev, prostovoljcev ter lokalnega in širšega okolja,« poudarja Štefan-Bukovčeva. E-Qalin je vseevropski model upravljanja kakovosti v domovih za ostarele, posebnih socialnih zavodih, zavodih za usposabljanje, varstveno-delovnih centrih in centrih za socialno delo. Naravnan je na potrebe posameznika, v izvedbo pa so vključeni vsi, ki jih delo in življenje v ustanovi zadeva.