Čeprav zadnji pripravljalni tekmi v Solunu proti Arisu in Kubanu nista obetali veliko pred uradnim začetkom sezone, so košarkarji Olimpije uvodno oviro v ligi ABA preskočili na dokaj lahek način. Skopski MZT v Stožicah v prvem krogu ni bil dorasel nasprotnik Ljubljančanom, ki sicer v igri niso pretirano blesteli. Precej slabše se je godilo košarkarjem Krke, ki so v Podgorici potrdili, da na uvodu sezone niso v dobri formi. Budućnost je namreč vprašanje o zmagovalcu odločila že v prvi četrtini. Danes ob 17. uri bo krst v jadranskem tekmovanju doživel Tajfun, ki bo v celjski dvorani Golovec gostil Sutjesko.

Gledališka in maloštevilna publika v Stožicah je včeraj prvič na delu opazovala letošnjo zasedbo Olimpije, ki je pustila dober vtis. Moštvo nekdanjega trenerja zmajev Aleša Pipana MZT iz Skopja je odpor Ljubljančanom lahko nudilo zgolj v prvem polčasu, v drugem pa ni uspelo več držati ritem nasprotnika. V igri sta izstopala domača Zack Wright in Sava Lešić. Prvi je navduševal z vsestransko predstavo in požrtvovalno igro v obrambi, drugi predvsem z napadalnimi sposobnostmi. »Prikazali smo solidno igro s kar nekaj napakami, kar je za uvod v sezono dokaj normalno. Imamo še ogromno rezerv. Zmaga je dokaz, da smo na pravi poti in dobra spodbuda za naprej,« je po prvem uspehu v vlogi glavnega trenerja Olimpije povedal Gašper Potočnik, ki je v moštvu pogrešal Mitjo Nikolića. Slovenski reprezentant si je na tekmi z Arisom poškodoval komolec in včeraj opravil magnetno resonanco, rezultati pa bodo znani danes. Kljub ugodnemu rezultatu je štiriintridesetletnega Škofjeločana zmotilo, da je igra ob nekaterih menjavah vidno padla. »Ko smo rotirali igralce in sem iz igre potegnil člane prve peterke, je prednost vsakokrat skopnela. Tega si nikakor ne smemo dovoliti. Posamezniki, ki pridejo v igro s klopi, morajo biti še bolj odločni, agresivni in dvigniti hitrost igre, ne pa da je predvsem obramba nemudoma odpovedala. To je prva stvar, ki jo moramo popraviti na naslednjih tekmah.« Potočnik je ob tem še pristavil, da pravi obraz Olimpije pričakuje šele čez mesec dni.

K zmagi Olimpije so svoj delež prispevali tudi mladi igralci, med njimi osemnajstletni Blaž Mesiček, ki mu je trener igralni čas zaupal že v prvi četrtini. Skupno je v Ljubljani rojeni košarkar na parketu preživel osem minut, v katerih je dosegel tri točke, v dveh prodorih pa lepo zaposlil soigralca. Kljub spodbudnemu debiju v članskem Olimpijinem dresu Mesiček s prikazanim ni bil najbolj zadovoljen. »Pred tekmo sem bil nekoliko nervozen, saj je bila to moja prva tekma za člansko ekipo, poleg tega smo igrali še pred domačimi navijači. Na ogrevanju je trema nekoliko popustila. Ekipi nisem dal tistega, kar bi moral. Igram lahko namreč veliko bolje. V napadu moram biti bolj racionalen in sprejemati pametnejše odločitve, v obrambi pa ne zamujati na blokadah, se čim bolj stepsti z nasprotnikom, mu ne dopuščati lahkih metov za tri točke ter pametneje izkoriščati majhne osebne napake,« je svojo predstavo izredno zrelo za svoja leta ocenil Mesiček, ki ni pričakoval, da mu bo Potočnik že na prvi tekmi ponudil priložnost za igro. »Sem pa na to upal. Vem, da bo moj igralni čas v prihodnje precej odvisen od rezultata, ne glede na to pa moram vsak trenutek na parketu dobro izkoristiti. V glavi sem imel samo to, da ekipi kar se da po najboljših močeh pomagam do zmage.« Omenjena akterja sta sodelovala že v preteklih dveh sezonah v mladinskih selekcijah kluba in lani tudi v Škofji Loki, a je njun odnos to pot nekoliko drugačen. »V mlajših kategorijah mi je Potočnik dovolil več napak, tu pa prostora za njih ni več, sploh ker sem najmlajši igralec. Če si želim izboriti minute na igrišču, jih moram storiti minimalno. Tega se zavedam in trdo delam, da bi že letos igral pomembno vlogo v moštvu,« je sklenil Mesiček.

Drugi izid prvega kroga: Zadar – Cibona 62:53 (18:8, 37:27, 49:43, Cosey 20; Ante Žižić 11), včeraj ob 21. uri: C. zvezda – Mega Leks, danes ob 17. uri: Tajfun – Sutjeska, ob 19. uri: Cedevita – Igokea, ob 21. uri: Metalac – Partizan.