Slovensko društvo Hospic je danes zapustilo prostore v hiši Hospic na Hradackega cesti ter ključe izročilo Mestni občini Ljubljana in njenemu Javnemu stanovanjskemu skladu, ki je uradno lastnik te stavbe. Kot je predsednica društva Renata J. Roban povedala za STA, so v objektu, ki so ga najemali od leta 2010, pustili večino pohištva, tudi postelje, s seboj so vzeli le nekaj svoje opreme.

Društvo je prostore na Hradeckega cesti moralo zapustiti potem, ko je Javni stanovanjski sklad prekinil pogodbo, ker je iz medijev izvedel, da društvo zaradi finančnih težave od aprila letos ne sprejema več novih neozdravljivih bolnikov in s tem ne opravlja poslanstva, zaradi katerega mu je sklad podelili najemno pogodbo za nedoločen čas. Robanova je že pred časom povedala, da bo društvo sedaj poiskalo nove prostore, v katerih bi lahko nadaljevali s svojim delom in neozdravljivo bolnim nudili primerno nego.

Na Javnem stanovanjskem skladu so pred časom napovedali, da bodo hišo Hospic najverjetneje z javnim razpisom zaupali novemu najemniku, ki se bo ukvarjal s paliativno oskrbo. Ker je občinski zavod Lekarna Ljubljana avgusta letos ustanovil Zavod Hospic Ljubljana oziroma LJUBhospic, gre pričakovati, da bo novi najemnik hiše ravno ta zavod. LJUBhospic je že objavil javni poziv, s katerim vabi k sodelovanju zdravnike, socialnega delavca, diplomirane medicinske sestre, zdravstvene tehnike, negovalke, oskrbovalce in kandidate za prostovoljce. Vsi zainteresirani lahko svoje prošnje z življenjepisi in motivacijskim pismom zavodu posredujejo do 10. oktobra.