Ob redkih druženjih s predsednikom Atletske zveze Slovenije Gregorjem Benčino v zadnjem času ni kazalo, da bo ponudil odstop. Ob pogovorih z njim je bilo venomer moč čutiti, da se najbolj vživi v debato, ko je bilo govora o evropski zvezi (Eaa) ali Mednarodni atletski organizaciji (Iaaf). Ogromno svoje energije je Benčina vložil v volilno skupščino Eaa, ki je bila letos v Sloveniji, na njej pa je bil izvoljen v vodstvo zveze. Kot predstavnik Slovenije je Benčina sodeloval tudi na volilni skupščini sredi avgusta v Pekingu, kjer je lord Sebastian Coe postal novi predsednik Iaaf.

Medtem ko se je redno udeleževal mednarodnih kongresov, je imel stvari slabše urejene pred domačim pragom. Letošnje leto je bilo za slovensko atletiko izjemno turbulentno. Predvsem z vidika članske atletike. Najprej so atleti povzdignili glas zaradi pogodb z AZS. Zgodba se je končala z odstopom atletov. Sledil je avtobusni »Balkan ekspres« z reprezentanco C na ekipno evropsko prvenstvo v Bolgarijo, ki se je končal z rezultatskim polomom. Primož Kozmus je nepričakovano izpustil sezono, Martina Ratej je razočarala, sezona se je končala z balkanskim evropskim prvenstvom v Velenju, ki je bil daleč od spektakla. Še pred tem je prejel brco Damjan Zlatnar, nesojeni vodja slovenske stroke prihodnosti. Najaktualnejša sta odstopa direktorja AZS Luke Steinerja in predsednika Gregorja Benčine. Vse skupaj dokazuje, da je atletska zveza v razsulu, iz katerega se ne bo lahko pobrati.

Medtem ko je bil predsednik v odstopu Gregor Benčina za nas drugi dan nedosegljiv, je o aktualnem dogajanju na Letališki ulici v Ljubljani nekaj stavkov povedal direktor v odstopu Luka Steiner. »Čez šest dni bomo sklicali izredno sejo upravnega odbora, na katerem bo osrednja tema nadaljnje delovanje atletske zveze. Hkrati bomo začeli s postopki, ki jih predvidevajo akti za sklic volilne skupščine, ki bo izpeljana najkasneje do konca januarja 2016. V vmesnem času bomo skrbeli, da bomo predali čisto stanje,« nam je v večernih urah sporočil Steiner mlajši. Njegovo odstopno izjavo za razliko od predsednikove obžaluje večina slovenske atletske srenje.

Najboljši slovenski atlet vseh časov Primož Kozmus pravi, da o tej temi nima veliko povedati. »Zgodba bo šla naprej, vprašanje le, kako. Upravni odbor mora najti rešitev v najkrajšem času. Pomembno je predvsem, da bo v korist športa,« pravi Brežičan. V nadaljevanju se je Kozmus malce odprl in dejal, da ga vse skupaj na zvezi niti ne preseneča preveč. »Da se na atletski zvezi dogaja močan pritisk, smo lahko zaznali tudi atleti. Po mojem mnenju je bilo v zadnjem času na atletski zvezi preveč poudarka namenjenega mednarodnim dogodkom, premalo pa se je posvečalo stroki. In to ni dobro. Spomnite se, kako smo se pred letošnjo atletsko sezono atleti uprli določenim zadevam, a so nas preprosto pohodili,« se je ozrl Kozmus v bližnjo preteklost.

Zelo kritičen do delovanja predsednika v odstopu je bil dolgoletni atletski delavec Albert Šoba, trener in sekretar v najuspešnejšem slovenskem klubu Mass. Dejal je, da je zdajšnji predsednik preprosto premalo vedel o atletiki in atletskem življenju, medtem ko je želel o vsem odločati sam. »Komunikacija z njim je bila dobra le toliko časa, dokler se je govorec z njim strinjal, potem je ni bilo več. Glede na njegov karakter se mi zdi povsem razumljivo, da je prišlo do trenj znotraj atletske zveze. Naj se ne sliši grdo, a lahko rečem, da Atletski klub Mass in še kdo podpira njegovo odločitev,« pravi Šoba. Dodaja, da se je včeraj, ko je bil buren atletski dan, slišal z mnogimi trenerji, ki so bili v večini enotnega mnenja, da je v času svojega mandata preveč delal na lastni promociji. Šoba je mnenja, da je članstvo Benčine v predsedstvu Eaa lahko dobro za slovensko atletiko, če bo le delal v njeno korist. »Sicer pa smo klubi in trenerji ter atleti tisti, ki smo najbolj zaslužni za izjemne letošnje uspehe v mlajših kategorijah,« med drugim trdi Šoba.