Kot uvod v rožnati oktober so članice združenja Europa Donna pripravile prijetno druženje, na katerem so tudi predstavile kratek vodnik po evropskih smernicah za zagotavljanje kakovosti presejanja in diagnostike raka dojk. Združenje si namreč že od ustanovitve prizadeva za kakovostno in enotno obravnavo žensk in moških pri odkrivanju in zdravljenju raka dojk.

Rak dojk ogroža več žensk kot kateri koli drug rak

S svojimi aktivnostmi želijo odločevalce, stroko in politiko zavezati k doseganju zastavljenih standardov za presejalno mamografijo in diagnostiko ter k organizaciji specialističnih centrov za zdravljenje raka dojk. Predstavili so tudi letošnje aktivnosti, ki jih pripravljajo v okviru rožnatega oktobra. Poseben poudarek bodo dame tudi letos namenile projektu Lep je dan, ki so ga pripravile v sodelovanju z Avonom in drugimi dolgoletnimi podporniki, s katerimi želijo povedati, da je življenje čudovito in da je lahko vsak dan lep tudi, če se spopadaš z boleznijo. Rak dojk ogroža več žensk kot kateri koli drug rak. Ena od desetih evropskih žensk bo zbolela za rakom dojk. Ker pa se prebivalstvo stara, bo ta bolezen prizadela še več žensk. Po ocenah rak dojk predstavlja kar 26 odstotkov rakov pri ženskah in 17 odstotkov vseh smrti pri ženskah zaradi raka. Zato so vse sogovornice, ki so dan pred rožnatim oktobrom nagovorile javnost – Mojca Senčar, predsednica Europe Donne, dr. Simona Borštnar, Onkološki inštitut Ljubljana, dr. Mateja Krajc, Onkološki inštitut Ljubljana, in Tanja Španić, sekretarka Europe Donne – poudarile pomembnost samopregledovanja in zdravega načina življenja. Kajti kot pravi Senčarjeva: »Rak dojk je bolezen, ki jo lahko učinkovito zdravimo, če je odkrita zgodaj. Samopregledovanje je preprosto, a se premalo zavedamo, kako nas lahko reši bolečin – psihičnih in fizičnih.«

Rožnati mestni avtobus

Ob tej priložnosti so predstavile tudi osebno znamko Europe Donne, ki so jo pripravile v sodelovanju s Pošto Slovenije, in »rožnati« mestni avtobus Ljubljanskega potniškega prometa, s katerim se bomo lahko vozili po Ljubljani še vse do konca letošnjega leta. Že jutri ob 10. uri pa vas dame vabijo, da se jim pridružite na ljubljanskem Mesarskem mostu, kjer bodo risale rožnate pentlje po pločnikih in tako mimoidoče na nevsiljiv način spomnile, da je rak dojk realnost, ki lahko prizadene vsakogar od nas. Zato vabljeni, da se jim pridružite.