Tristo metrov dolg most s steklenim dnom so postavili v velikem kanjonu Zhangjiaje in je del kitajskega nacionalnega geološkega parka Shiniuzhai. Kanjon naj bi navdihnil ameriškega režiserja Jamesa Camerona za snemanje velike uspešnice Avatar, leta 2010 so ime ene od gora celo spremenili v goro Avatar Aleluja.

Prvi stekleni viseči most na Kitajskem

Čeprav most skorajda vsakemu adrenalinskemu navdušencu dodobra pospeši srčni utrip, njegovi stvaritelji pravijo, da je popolnoma varen. Vsaka od steklenih plošč, iz katerih je sestavljen, je namreč debela 24 milimetrov in je kar 25-krat močnejša od navadnega stekla. »Ne bo se premikal, tudi če skačete po njem,« je za kitajsko tiskovno agencijo povedal eden od delavcev. »Zelo močno je tudi jekleno ogrodje, tako da tudi če bi steklo počilo, ljudje ne bi popadali v globino,« je dodal.

Preden je most postal izziv za junake, je bil več let sestavljen iz lesenih desk, lani pa so manjši del zamenjali s steklom. Ker so bili obiskovalci nad njim zelo navdušeni, so napravili korak naprej in tako naredili prvi stekleni viseči most na Kitajskem. V nekaj mesecih naj bi le okoli 300 kilometrov stran odprli še en stekleni most, le da bo ta najvišji in najdaljši na svetu – bohotil se bo namreč kar 300 metrov nad tlemi, najpogumnejši pa bodo morali za to, da bodo prišli na drugo stran, premagati kar 430 metrov dolžine.