Damjan Zlatnar je bil julija letos izbran za vodjo slovenske atletske reprezentance za nastop na mladinskem svetovnem prvenstvu v Caliju. Pred tem je bil slovenski rekorder v teku na 110 metrov z ovirami na Atletski zvezi Slovenije od 8. septembra 2014 zaposlen kot sodelavec slovenske atletske stroke, ki naj bi v naslednjih dneh, tednih, mesecih, morda celo letih zamenjal zimzelenega šefa Martina Steinerja. Slednji je Zlatnarja po več letih razmišljanj izbral kot svojega potencialnega naslednika, medtem ko že več let opozarja, da funkcija šefa slovenske atletske stroke potrebuje profesionalnega delavca.

Na poti v Kolumbijo je bil Zlatnar odgovoren, da je večji del slovenske reprezentance v Madridu zamudil let proti cilju, zaradi česar so nastali ogromni stroški. Ti naj bi po naših informacijah znašali več kot 20.000 evrov. Slovenska reprezentanca je bila v Kolumbiji zelo uspešna, saj se je po zaslugi skakalke v daljino Maje Bedrač domov vrnila s kolajno. Po prihodu v domovino pa so se začele dogajati stvari, ki bodo očitno še nekaj časa odmevale po slovenski atletski in športni sceni.

Martin Steiner pravi, da je porabil svojega jokerja

V času trajanja ekipnega balkanskega prvenstva v Velenju smo se pogovarjali s Steinerjevima, očetom in sinom, dvema od treh šefov, ki jih je imel Damjan Zlatnar poleg predsednika Gregorja Benčine. Steinerjeva sta bila na temo Zlatnarja neposredna. Direktor AZS v odstopu Luka Steiner nam je pojasnil, da je Zlatnar prejel obvestilo o prekinitvi sodelovanja z enomesečnim odpovednim rokom. Kaplja čez rob je po besedah Luke Steinerja bila, da je Zlatnar zaradi nerodnosti zvezo oškodoval za visok znesek.

Mlajši Steiner je v odgovoru pojasnil, da Zlatnarjeva nerodnost ni bila edina težava, s katero niso bili zadovoljni na atletski zvezi. »Dogodek v Madridu je izbil sodu dno in z Zlatnarjem smo prekinili pogodbo. Ko govorimo o kadrih na atletski zvezi, moramo upoštevati določene dejavnike. Atletiko je treba imeti rad in ji biti predan. Akcije se večkrat dogajajo ob čudnih dnevih. Treba je imeti veliko energije, da slediš tempu. Izkazalo se je, da 'administrativno breme' ni najmočnejša plat Damjana Zlatnarja. Zdaj bo treba dodobra preučiti izkušnje novega kadra na področju stroke,« je pojasnil mlajši Steiner, preden so prišle na dan podrobnosti okrog njegove odstopne izjave.

Martin Steiner je uvodoma dejal, da je nedopustno, kaj se je na poti v Kolumbijo pripetilo Damjanu Zlatnarju. »Vse skupaj si močno očitam, saj je bil Zlatnar moj izbor. Posledično sem tudi sam odgovoren za napako. Svojega jokerja sem porabil in se ne bom več mešal, kdo naj bo v prihodnosti vodja slovenske atletske stroke. Je pa nujno potrebno, da se moj naslednik čim prej najde,« je bil oster starejši Steiner.

Glavni igralec v zgodbi Damjan Zlatnar je pretresen zaradi dogodkov. Ko smo mu zastavili prvo vprašanje, je začudeno vprašal, za kakšno odpoved pogodbe naj bi pravzaprav šlo, če pa sploh ni imel podpisane pogodbe. Res? »Osmega marca mi je potekla šestmesečna pogodba, po kateri sem si dolgo prizadeval, da bi jo obojestransko podaljšali. O tej zadevi sem večkrat opozoril direktorja, a do podaljšanja v resnici nikoli ni prišlo. V tem času sem svoje obveznosti na področju strokovnega delovanja atletske zveze opravljal nemoteno. Zahtevno in dinamično delo mi je bilo v veselje in spodbudo. Redna plačila so mi pomenila dokaz, da atletska zveza moje delo spoštuje in me hkrati potrebuje,« odgovarja Zlatnar.

O zaposlitvah naj bi odločal upravni odbor AZS

Nekdanji atlet, ki si pri 37 letih še vedno rad obuje sprinterice, se zaveda, da je na poti v Kolumbijo storil napako, a ne čuti odškodninske odgovornosti. Pravi, da se je posledično v Kolumbiji še bolj angažiral, kar je bilo v njegovo zadovoljstvo poplačano z odličnimi dosežki atletov. »Po prihodu v Slovenijo pa so me čakali predsednik in oba Steinerjeva ter me skušali prepričati, naj napišem odpoved delovnega razmerja, s čimer se nisem strinjal,« pojasnjuje Zlatnar, ki je prejel odpoved pogodbe 3. avgusta, za katero pa smatra, da je nična. Zlatnar pravi, da je prepričan, da po statutu AZS o zaposlitvah odloča upravni odbor atletske zveze, katere člane je v teh dneh prav tako obvestil o dogajanju. Občinski svetnik Občine Kamnik smatra, da so bile poleg statuta kršene tudi njegove pravice, zato pričakuje, da se bo njegova zaposlitev znašla na dnevnem redu naslednje seje upravnega odbora AZS.

Na AZS je trenutno zaposlenih pet ljudi. Pogodbo za nedoločen čas ima le Zdravko Peternelj, ki se ukvarja s tekmovalnim tehničnim področjem. Pogodba Luke Steinerja je vezana na mandat predsednika Gregorja Benčine in jo je možno prekiniti ob vsakem trenutku brez odpravnine, kar je direktor storil v teh dneh. Žensk je v Letališki ulici v Ljubljani več, vse tri pa so zunanje sodelavke. Katja Kustec je zadolžena za odnose z javnostjo in marketingom, Špela Hus se ukvarja z mednarodnimi odnosi, Britta Bilač pa s prodajo in vodenjem projektov. Odkar je pred 33 meseci Gregor Benčina postal predsednik AZS, je slovenska atletika že doživela odmevno menjavo na direktorskem stolčku. Predlani namreč predaja poslov med Borisom Mikužem in Luko Steinerjem še zdaleč ni bila prijateljska. Kot kažejo aktualni dogodki, bi lahko bil Benčina prvi predsednik v zgodovini AZS, ki ne bi do konca izpolnil svojega mandata.

Ni dvoma, obeta se pestra seja upravnega odbora AZS.