Na pogovor ste prišli naravnost iz ambulante. Vas kolegi kaj zbadajo, ker se kot nevrolog pečate z alkoholom?

Ministrstvo za zdravje opozarja, da prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju, ne pove pa, da zmerno pitje zdravju koristi. Redno zmerno pitje – torej trije kozarci vina oziroma dve mali steklenici piva na dan – je preventiva pred srčno-žilnimi boleznimi, čemur pritrjujejo vse novejše študije. Če pa zaužiješ več alkohola od navedenega, se zdravstvena krivulja drastično poslabša na račun drugih bolezni. Prav tako se sistem poruši, če med tednom abstiniraš, za vikend pa želiš nadoknaditi.

Dejali ste, da ste začeli pivo variti po naključju.

Pri tako imenovanih malih craft pivovarnah je zgodba skoraj vselej enaka. Idejni vodja poskuša različna svetovna piva, nabira znanje prek spleta in začne postopoma variti pivo v garaži. Tako sva začela tudi midva z Urošem. Potem se je ponudila priložnost, da smo zvarili tisoč litrov piva na večjem sistemu v ajdovskem hotelu Gold club. Poskus je izpadel nad pričakovanji, naprej pa je vse potekalo spontano in zelo hitro. Ko smo zvarili drugo rundo, smo že imeli etikete in pivo ponudili trgu. Dokler smo ga ponujali le v domačem mestu, v Novi Gorici, do večjega premika ni prišlo, potem ko pa smo predstavili pivo v Ljubljani, je stvar eksplodirala. Trenutno smo na stotih prodajnih mestih, v lokalih in specializiranih prodajalnah piva.

Menda je vaše pivo uspešnica celo med briškimi vinarji.

V gostilni v Medani ponujajo naše točeno pivo. Kar nekaj vinarjev mi je potrdilo, da so poletno delo v brajdi premagovali z mislijo na naš zvarek. Prav zanimivo je videti, kako se popoldan vinarji zberejo in pijejo naše pivo.

V nasprotju z vinarji, ki morajo imeti, preden se lotijo posla, vsaj vinograde in vinsko klet, mikropivovarji ne potrebujete nasadov hmelja, kvečjemu garažo. Koliko stane nujna oprema za malega pivovarja?

Nujna oprema za mikropivovarno tudi ni tako poceni. Postavitev nove pivovarne, v kateri lahko naenkrat zvariš tisoč litrov piva, stane približno 200.000 evrov. Mi smo izkoristili staro domačo pivovarno, a to ni optimalna varianta. Določena oprema je tehnološko zastarela in je le pogojno uporabna. Ko tujec poskusi pivo, mu je zelo všeč, ko pa vidi pivovarno, se vpraša, kaj je zdaj to. Na koncu se sprijazni, da gre za čudež. A če želiš proizvajati korektno pivo in, predvsem, če želiš imeti vse postopke pod nadzorom, je treba vložiti v novo oziroma modernejšo opremo. To je tudi naš načrt.

Sprašujem zato – pa brez zamere –, ker se zdi, da lahko danes vari pivo vsak, ki ima pet minut časa.

V Sloveniji je trenutno zgodba z mikropivovarnami res pravi bum; povsod se piše in govori o tem, zdi se, da lahko tovrstna piva povsod naročimo. A če pogledamo produkcijo mikropivovarn, je stvar drugačna. V Sloveniji dva največja pivovarja proizvedeta 200 milijonov litrov piva na leto, od tega se 160 milijonov litrov popije doma. Mikropivovarji pa vsi skupaj ne zvarimo niti milijon litrov piva na leto, kar je primerjalno gledano pljunek v morje. In še to: mikropivovarn je v Sloveniji vsega osem. Obstaja pa okoli 30 tako imenovanih domačih pivovarn, ki ponujajo lastno pivo v svojih pivnicah oziroma gostinskih lokalih. Nekaj je še nanopivovarn, to je tistih, ki varijo v garažah, in »ciganskih« pivovarn, za katere je značilno, da gostujejo po različnih pivovarnah.

Kaj pravzaprav loči craft pivovarne od na primer Pivovarne Union?

Craft pivo bi lahko prevedli kot obrtniško pivo. Izraz je seveda grd, ampak boljšega prevoda za zdaj ni. Gre pa za pivo, ki ne temelji na trikih, ki jih uporabljajo industrijske pivovarne. Craft pivovarne ne varčujejo na račun kakovosti, zato uporabljajo najboljši hmelj, ječmen in kvas. Večinoma se uporabljajo tradicionalne metode: pivo se karbonizira s sekundarno fermentacijo, piva se ne filtrira, pasterizira in podobno. Pivovarne so načeloma majhne in niso v lasti multinacionalk. Je pa res, da so nekatere ameriške craft pivovarne večje od Uniona ali Laškega.

Vaše pivo starvation je že nekaj časa na prvem mestu med slovenskimi pivi na največjem svetovnem portalu piv www.ratebeer.com. Med prvimi 12 pivi je kar pet vaših. Kaj to pomeni? So to relevantni glasovi ali glasovi oboževalcev?

Vsak ocenjevalec na spletnem portalu ratebeer se mora registrirati. Da se njegova ocena upošteva, pa mora oceniti določeno število piv; specificirati mora, zakaj je dal toliko točk za aromo, videz, okus, peno in podobno. Če na portalu posumijo, da je ocenjevalec pristranski, ga lahko tudi izločijo. Mimogrede, naše pivo starvation je med pivi black IPA (indian pale ale) na devetem mestu v svetovnem merilu. Starvation je tudi v zgornjem enem odstotku najboljših piv na svetu. Našemu pivu so dali tako dobre ocene ocenjevalci, potem ko so doslej ocenili že po 1000 ali 1500 piv. Torej ne gre za diletantizem na bazi fanovstva.

Varite ale piva, torej piva zgornjega vretja, ki imajo po navadi tudi višji alkohol. Mar ni Slovencem bližje germanska tradicija varjenja, torej lagerji oziroma ležaki?

To je k nam prišlo po politični volji, verjetno v času Avstro-Ogrske. Sicer pa je vsak kraj na svetu razvil pivo na podlagi lastnih specifik – predvsem vode in kvasa. Ležaki so doma na ravnicah srednje Evrope, kjer imajo zelo mehko vodo brez veliko mineralov. Naša voda je primernejša za ale piva, craft piva pa so na splošno večinoma ale, saj je pri njih več možnosti za eksperimentiranje. Ale lahko tudi delaš v garaži z zelo malo tehnologije, medtem ko mora ležak več mesecev ležati na nizkih temperaturah. Tudi sami smo poizkusili zvariti ležak, marčevsko pivo. Ni bilo slabo, a vzame preveč časa in je prezahtevno, da bi bilo za nas trenutno komercialno zanimivo.

Zdi se, da največjo oviro pri razvoju malih pivovarjev v Sloveniji predstavlja zakonodaja, ki je prilagojena Unionu in Laškemu. Za vaša piva, ki imajo višjo stopnjo alkohola, plačujete še enkrat višje trošarine.

Za vsak liter piva starvation damo državi 1,17 evra. Imamo peto najvišjo trošarino na pivo v EU, med temi petimi državami pa smo edini, ki imamo nično trošarino na vino. Hkrati smo edina država v Evropi, kjer država mikropivovarjem ne omogoča nobenih popustov. Če bi mikropivovarjem trošarine znižali za polovico – kot so nedavno storili na Hrvaškem –, bi lahko znižali ceno piva in kupili novo pivovarsko opremo.