Dandanes se teh počitnic vsi veselijo, najbolj otroci, še zdaleč pa ni bilo tako pred mnogimi desetletji in stoletji, ko so bile te šolske počitnice v resnici zato, da so otroci doma lahko pomagali pri spravilu jesenskih poljščin, na prvem mestu krompirja. Te jesenske počitnice smo v Sloveniji prvič uvedli v šolskem letu 1993/94, za poimenovanje pa smo si izraz krompirjeve počitnice sposodili iz nemščine, kjer te jesenske počitnice imenujejo zaradi njihovega omenjenega izvora Kartoffelferien.

Letos bodo krompirjeve počitnice od 26. do 30. oktobra. Včasih, ko so bili to le šole prosti dnevi, otroci pa so morali delati še več, so se te krompirjeve počitnice prilagajale kmečkim opravilom, danes, ko je kar precej otrok prepričanih, da krompir raste v veleblagovnicah, in krompirjeve počitnice preživijo na oddihu s starši ali za računalnikom, pa so vedno zadnji teden v oktobru.

Krompirjevim počitnicam so se najprej in najbolj prilagodile potovalne agencije, ki vsako leto bolj širijo ponudbo, za številne turistične kraje in območja pa je predvsem čas počitnic izjemno dobrodošel. Ko se začnejo prvi deževni in bolj hladni jesenski dnevi, turistični obisk v kulturnih, zgodovinskih in drugih turističnih središčih namreč zelo upade, zato je teden dni sredi tako imenovane mrtve sezone več kot dobrodošel.

Glede na ponudbo so se na konec oktobra zelo dobro pripravili slovenska naravna zdravilišča in terme, ki ponujajo številne programe za zdravje, sprostitev, rekreacijo in prosti čas. Tokrat z bogastvom naravnih danosti, vrhunskimi zdravstvenimi storitvami in alternativnimi programi, s ponudbo za zdravje, lepoto in dobro počutje ter sodobnimi namestitvenimi možnostmi vabijo še zlasti aktivne in regeneracije željne starejše goste, hkrati pa ponujajo tudi zanimive programe za pare in družine z otroki v času jesenskih počitnic.

Dejstvo je, da so že po podnebnih posebnostih in naravnih danostih slovenska naravna zdravilišča in terme tako raznoliki, da lahko vsakdo izbere tisto ponudbo in lokacijo, ki mu najbolj ustreza. So namreč ob morju, blizu urbanih središč, v objemu hribov in gora, na obrobju vinskih goric in na panonskih ravnicah. Tudi najbolj oddaljene slovenske terme so blizu, a daleč od mestnega hrupa in ponorelega ritma sodobnega sveta.

Prav tako so jesensko obarvane ponudbe pripravile številne turistične kmetije, ki jih je vse več in postajajo vse pomembnejši dejavnik v slovenski turistični ponudbi. Pomembno je tudi dejstvo, da imajo relativno in večinoma dokaj ugodne cene, ki postajajo tudi sicer vse bolj odločilne pri odločanju, kje in kako bomo preživeli prost dan, konec tedna ali teden.

Vse več se jih v dneh krompirjevih počitnic odpravi na slovensko obalo, kjer je lahko tudi konec oktobra prijetno toplo. Sprehajanje ob morju, kopanje v enem od pokritih bazenov, topli jesenski žarki, ki nas bodo, upamo, v slovo letošnjemu vročemu poletju božali med brezskrbnim posedanjem na klopeh na obali, bodo zagotovo marsikoga prepričali, da si bo vzel nekaj dni dopusta. vav