Milijon migrantov, kolikor jih v Nemčiji pričakujejo v prihodnjih dvanajstih mesecih, je nemško azilno politiko, ki jo za migrante pooseblja kanclerka Angela Merkel, postavilo na veliko preizkušnjo. Tako med Nemci kot v političnih vrhovih, tudi znotraj koalicije, je slišati vse več komentarjev nezadovoljstva. Od izjave kanclerke Merklove, da so v Nemčiji dobrodošli vsi begunci in da so na prihod stotisočev prišlekov pripravljeni, ni minilo niti mesec dni, že se kažejo prve razpoke. Potem ko je Nemčija presenečena nad številkami zaprla meje, namerava zdaj spremeniti azilno zakonodajo tako, da bodo lahko ekonomske migrante pospešeno vračali v države izvora. Azilni postopki, ki trenutno v povprečju trajajo tri mesece, vanje pa je vpletenih več sodišč, naj bi bili končani v nekaj tednih.

Da je politika Merklove všečna, a realno težko izvedljiva, je v uvodu v teden medkulturnega dialoga v Mainzu ugotavljal nemški predsednik Joachim Gauck. Govoril je o možnem razkolu države, o trenjih med različnimi kulturami. »Želimo pomagati. Smo srčni. A naše zmogljivosti so omejene,« je dejal. Predsednik je izrazil tisto, kar si misli precej Nemcev in precej vidnih politikov.

Za precej razburjenja je poskrbela vidna članica CDU Julia Klöckner, ki od migrantov, predvsem muslimanskih moških, pričakuje, da se bodo prilagodili temeljnim nemškim vrednotam, med drugim enakopravni obravnavi žensk. Klöcknerjeva je prepričana, da bi morali v Nemčiji prepovedati nošenje nikaba. Odkar se je oglasila, menda v njeni pisarni telefon nenehno zvoni, ženske pa se pritožujejo nad negativnimi izkušnjami z muslimanskimi moškimi.

Nič več tako priljubljena

Da nemška azilna politika kaže znake razpok, dajejo slutiti tudi poročanja dela nemških medijev, da v nekaterih zveznih deželah razmišljajo o »prisilni« nastanitvi beguncev v praznih stanovanjih. Z vlade je že prišlo sporočilo, da kaj takšnega ne pride v poštev. Ne glede na to pa bo Nemčija morala rešiti vprašanje nastanitve migrantov, tudi začasne. V nedeljo je v enem od šotorskih začasnih nastanitvenih centrov v kraju Kassel-Calden med migranti izbruhnil pretep, v katerem je bilo poškodovanih 14 ljudi, tudi trije policisti. Napetosti so po pojasnilih policistov izbruhnile med Albanci in Pakistanci, v množičnem pretepu pa je bilo udeleženih skoraj 400 ljudi. Po incidentu, ki ni bil prvi, je policija od oblasti zahtevala, naj migrante v nastanitvene centre po novem namešča ločeno glede na versko prepričanje, kar bo zagotovo vzrok za dodatno burno razpravo.

Nekateri politični komentatorji v Nemčiji opozarjajo, da bi si Merklova utegnila na begunski krizi »polomiti zobe«. Ne le da ji doslej zvesti politični sodelavci in podporniki zaradi čustvene izjave o dobrodošlici vseh migrantov pripisujejo odgovornost za nered, ki je izbruhnil pri izvajanju azilne politike, pada ji tudi javnomnenjska podpora. Po nekaterih javnomnenjskih raziskavah ji je podpora zdrsnila za deset odstotnih točk. Nemška »kultura dobrodošlice« očitno ni tako trdna, kot je bila videti. bah