Bodite pozorni na množino. Ta je namreč ključna za dojemanja načina in postopkov spletnega nadzora, za katere smo v preteklosti že opozorili, da se razlikujejo od klasičnih analognih prisluhov, kjer agent prisluškuje »zanimivi osebi« in kjer je do neke mere čutiti neko intimo.

»Karma police« ni intimna. Programska oprema, stroji, shranjujejo vašo digitalno sled, ki jim jo sporočajo drugi stroji. Vmes ni drugega človeka, vi s podatki hranite računalnike in programsko opremo, ki se na to sama odloči – ste terorist ali niste terorist.

A tudi če zadanete sedmico in niste terorist, se vaši podatki zapisujejo in nalagajo.

Kako pridejo do vaših podatkov? No, v projektu »Karma police« so do informacij prišli tako, da so se priklopili na optične kable in pobirali vse, kar je teklo po njih. Ne jemljite tega osebno, vsi ste isti. Vsaj za robote in stroje.

In ne, nadzora nad tem programom ni bilo. Oziroma je bil zelo ohlapen. Politika se pač za tehnikalije ponavadi ne zanima oziroma jih ne razume. In domači vohuni se hitro začnejo obnašati užaljeno, ko jim kdo samo omeni, da dosedaj z zbiranjem VSEH podatkov zavoljo preprečevanja terorizma niso ravno uspešni. Sicer pa – kaj veš, kako si TI zapisan pri njih.

Torej ste prepuščeni sami sebi. A to ni nujno slabo. To ni nujno pozicija žrtve. To ni nujno brezizhoden položaj. A se morate zanesti nase.

Odprtokodne in večkrat preverjene tehnologije za varovanje zasebnosti komunikacij obstajajo. A jih morate redno uporabljati. Razvijajo se alternativni poslovni modeli in podjetja, ki zaračunavajo za varnost in vam storitve ne ponujajo brezplačno v zameno za osebne podatke. A jih morate podpirati. Obstajajo tečaji in delavnice za pravilno uporabo teh tehnologij. A jih je treba obiskati.

Največji sovražnik zasebnega komuniciranja torej ni zlobna vlada. Največji sovražnik zasebnega komuniciranja torej niso zlobni računalniki in skripte. Največji sovražnik zasebnega komuniciranja torej niso premočni nasprotniki. Največji sovražnik zasebnega komuniciranja ste vi. In vaše uporabniške navade. Na veliko veselje strojev. Ki tiho meljejo naprej.