Stanovanje v prijetni ljubljanski soseski je bilo skoraj novo. Prejšnji lastniki so novogradnjo uredili glede na svoje potrebe, potem pa v njej niso nikoli zaživeli. Zelo zaposlena naročnica se je z majhno hčerko želela čim prej vseliti, zato celovite prenove ni bilo v načrtu. Talne obloge in kuhinja naj bi ostale, kopalnico si je želela novo, v stanovanju je želela pregraditi spalnico in pridobiti otroško sobo, potrebovala je tudi ložo za sušenje perila. Nekaj pohištva je pripeljala s seboj, drugo je nameravala nakupiti in prostore do konca opremiti.

Potencial za prijeten, udoben in uporaben dom

Že ob prvem ogledu je Špela Modic v stanovanju videla potencial za prijeten, prostoren in funkcionalen dom. Predvideli so rušenje večine predelnih sten in začeli izrisovati nove postavitve sten in opreme, ko se je lastnica odločila, da se bo odpovedala tudi stari kuhinji in kupila novo. Seveda so se možnosti pri iskanju optimalne rešitve tako razširile in nastal je sodoben odprt tloris. Ko so določili postavitev, so izrisali še projekt osvetlitve in določili barvno shemo stanovanja.

Ob vhodnih vratih je kotiček s klopco, ki ima spodaj polico za nekaj čevljev, ki se jih stanovalkama ne ljubi takoj pospraviti v omaro, pa tudi obiskovalci lahko tam odložijo svoje. Nad klopco je stena s kapljičastimi obešalniki, ki so videti lepi tudi takrat, ko so prazni. V stranico omare so vdelali osvetljeno nišo, kamor lahko odložimo ključe in druge manjše predmete. Velik del kvadrature je zavzemal dolg neizkoriščen hodnik. Na koncu je bilo okno in zato je bila tam primerna lega za novo ložo. Ker so v hodniku želeli dnevno svetlobo, so del stene, ki meji na ložo, zasteklili. Na levi strani je velika garderobna omara s potiskanimi drsnimi vrati, v kateri je dovolj prostora za plašče, jakne in čevlje. Na desni steni kompozicija ogledal optično razširi prostor.

Kuhinjski prostor, odprt v predsobo

Pri prehodu v dnevno bivalni prostor so odstranili aluminijaste zasteklitve, ki so stanovanju dajale videz pisarniških prostorov. Tako se iz kuhinjskega dela odpira pogled na predsobo in dekorativno temno vijolično steno, osvetljeno z LED-letvijo, skrito v spuščen strop. Odstranili so predelne stene, kamnite vstavke in obrobe v prostorih ter v tleh pripeljali vodovodni priključek na otok. Parket so na manjkajočih mestih dopolnili z novimi deščicami. Betonsko preklado in podporna stebra so oblekli v vlaknocementno ploščo, ki so jo uskladili s širino otoka in vanjo vgradili luči za delo v kuhinji.

Želja lastnice sta bila velik kuhinjski otok in omara, v katero bi pospravila vse kuhinjske aparate. Seveda so jo z veseljem uresničili, saj je bil novi tloris stanovanja kot nalašč za sanjsko kuhinjsko postavitev. V nizu visokih omar je prostor za vse vgradne aparate in tudi za veliko omaro, v kateri sta poleg drugega pospravljena kuhinjski pomočnik in kavni aparat, za naročnico nepogrešljiva pripomočka.

Umirjene barve za eleganten, a svež interjer

Nekatere kose pohištva sta mama in hčerka prinesli iz prejšnjega stanovanja, zato sta bili temno rjava in bež že v začetku določeni kot del barvne sheme. Odločili so se za umirjene tone, s katerimi so ustvarili eleganten, a kljub temu svež in mladosten interjer. Poseben poudarek so namenili osvetlitvi. Kjer je bilo možno, so se držali obstoječih napeljav, drugje jih je bilo treba na novo razpeljati. Mizo krasijo lučke Bela Bela, ki so, ko pridejo gostje, najbolj občudovan element v stanovanju.

Stena za televizijsko omarico je bila prekratka. Da so pridobili večjo dolžino, so vhod v delovno sobo prestavili na drugo steno. Ob udobnem kavču je ostal velik prostor za igro, na katerem na željo mlajše stanovalke kraljuje tobogan, ki pa so ga med fotografiranjem umaknili, saj je šlo za začasno postavitev. Zamenjali so tudi vsa vrata v stanovanju.

Spalnica v rožnatem s toaletno mizico

V spalnici se je našel prostor za kos opreme, ki bi se ga razveselila vsaka prava dama. Toaletna mizica skriva tudi predalnik za nakit, nad njo pa je ogledalo, osvetljeno z obeh strani, kar ustvarja idealne pogoje za ličenje. Seveda niso pozabili na vtičnice za sušilnik in likalnik za lase. Spalnico krasita stena v nežnem zamolklo rožnatem odtenku in mehka oblazinjena postelja. Prevleka na postelji je snemljiva in se lahko opere. Nasproti postelje je velika garderobna omara, ki jo je tako kot nočne omarice izdelal mizar po Prostoraminih načrtih.

Dnevno stranišče ima vhod iz osrednjega prostora in je namenjeno obiskovalcem, zato je toliko bolj pomembno, da barvno zaokroži celoto. Motivi gradnikov luči Bela Bela se ponovijo na garderobni omari v predsobi in na omarici nad straniščno školjko. V njej se skrivajo ventili vodovodnih inštalacij, ki morajo ostati dostopni. Kopalnica je del »zasebnega« dela stanovanja, ki ga sestavljajo še spalnica, utility in otroška soba. Zaradi hitrosti prenove so se odločili za hitro dobavljivo keramiko, steno ob kadi pa so popestrili z mozaikom s kovinskim leskom.

Veliko shranjevalnih površin v kopalnici

Lastnica stanovanja ima kot prava punca rada kozmetiko, zato shranjevalnih površin v kopalnici ne primanjkuje. V nizu visečih omaric na steni se skrivajo vtičnice za polnilce zobnih ščetk. Umivalnik stoji na pultu iz umetnega kamna, za katerega so tako kot za večino pohištva v stanovanju v Prostorami izdelali mizarske načrte.

Vir: www.prostorama.si