Šest let po smrti kralja popa Michaela Jacksona so njegovi trije otroci odrasli. Čeprav so odraščali v ne prav navadnem okolju in je bilo njihovo otroštvo polno bizarnosti – denimo na obrazu so nosili masko – so sedaj presenetljivo normalni. Kolikor so lahko normalni otroci zvezdnikov, ki jih nenehno zasledujejo fotografi in ki še vedno porabijo okoli tri milijone evrov na leto.

Res pa je, da se Jacksonovi otroci redko kažejo na rdeči preprogi. Še največkrat se v soju luči pokaže 17-letna hčerka Paris, za katero trdijo, da je postala prava lepotica z zelenimi očmi. Na fotografijah ni več niti sence žalostne najstnice, ki si je menda celo skušala vzeti življenje. Vrnila se je v Los Angeles, ima fanta nogometaša Chesterja Castellawa, njen hobi je glasba, postala pa je tudi zvezdnica selfijev.

Najstarejši sin Prince je star 18 let, letos je maturiral in se vpisal na univerzo Loyola Marymount v Los Angelesu. Ukvarja se z borilnimi veščinami, za domače živali ima kače, zelo navdušeno pa snema odštekane videoposnetke, ki jih objavlja na spletu. Menda ima vse več oboževalcev. Najmlajši sin Blanket, ki je postal slaven že kot dojenček, ko ga je oče paparacem pokazal v epizodi na balkonu, si je spremenil ime. Trinajstletnik naj bi očetu zameril, ker ga je poimenoval Odeja, zato se sedaj imenuje Bigi. Tudi on ima rad borilne veščine, od vseh treh otrok pa se še najbolj izogiba javnosti.

John Malkovich bo izdal album

Igralec in režiser John Malkovich je trenutno zaposlen s popolnoma drugačnim projektom, kot je snemanje filmov. Snema namreč album z naslovom Like a Puppet Show (Kot lutkovna predstava). V ta namen se je združil z zelo različnimi umetniki, od Yoko Ono in Seana Lennona do skupine Dandy Warhols, Crisa Steina iz Blondie in klasičnega glasbenika Erica Alexandrakisa.

Za sedaj je malo znanega o tem, kako se bo slišal album. Ve se le, da bo na njem Malkovich recitiral Platona, natančneje njegovo alegorijo o votlini, glasbeniki pa bodo nato filozofski tekst, prebran z impozantnim Malkovichevim glasom, remiksali z glasbo. Ve se tudi, da bo na albumu enajst skladb in da je Malkovich že končal snemanje svojega vokalnega dela projekta. Predstavljena je bila tudi prva pesem z albuma, ki jo je napisal roker Ric Ocasek. Ta je na predstavitvi zatrdil, da se ob Malkovichevi recitaciji kar naježiš. Vse drugo je trenutno še delo v nastajanju, album naj bi izdali 27. novembra.

Banksyjev Dismaland prinesel 18 milijonov evrov

Pred enim tednom so zaprli »zabaviščni« park Dismaland slovitega umetnika Banskyja v kraju Weston-super-Mare. Ironično je, da je projekt, ki je bil mišljen kot ostra kritika neoliberalizma in potrošniške družbe, kraju prinesel skoraj 18 milijonov evrov dobička.

Od 20. avgusta, ko so projekt odprli, je v kraj namreč prišlo 150.000 obiskovalcev. Dismaland je bil sicer postavljen na prostoru starega zabaviščnega parka tik ob obali, ki pa je bil od leta 2000 zaradi premajhnega obiska zaprt. Zdaj so v petih tednih po spletu prodali po 4000 vstopnic na dan, preostali obiskovalci pa so več ur stali v vrsti za vstopnice. Nad obiskom so bili presenečeni, še posebno, ker so bile v nekoč slavnem, zdaj pa pozabljenem obmorskem letovišču vse sobe zasedene tudi v septembru, kar je hotelske lastnike skorajda šokiralo. Še bolj pa to, da so obiskovalci prihajali iz vseh krajev sveta.

Bansky je za svoj antikapitalistični šov izbral Weston zelo premišljeno. Kot je dejal, je tja prihajal vsako poletje do svojega 17. leta. V Dismalandu je sodelovalo 60 umetnikov iz 17 držav, med njimi tudi Damien Hirst. Z umetniškimi instalacijami so izbrani umetniki komentirali vse pomembne dogodke realnosti: od fenomena slavnih oseb, policijskega nasilja do begunske krize. Projekt je bil eden najbolj vročih poletnih umetniških dogodkov.

Rusi nočejo Leonardovega denarja

Rusi so že pred dvema letoma sprejeli kontroverzni zakon, ki onemogoča financiranje nevladnih organizacij, če denar prihaja iz tujine in so darovalci osumljeni, da so »tuji agenti«. Zadnja žrtev tega zakona je okoljska organizacija iz Sahalina. Vrniti bodo morali 150.000 dolarjev donacije, ki jim jo je namenil Leonardo DiCaprio. Njegovo fundacijo je namreč ruska oblast označila za »tujega agenta«.

Leonardo DiCaprio je ruski okoljski organizaciji donacijo podaril julija, in sicer kot pomoč za zaščito okolja v naravnih parkih Sahalina na ruskem daljnem vzhodu. Toda ruske oblasti, ki so preverjale izvor denarja, donacije niso dovolile, ker prihaja od hollywoodskega zvezdnika. Leonardo DiCaprio odločitve ruskih oblasti ni komentiral.

Je pa organizacija za zaščito Sahalina ena najstarejših ruskih okoljevarstvenih organizacij. V svoji predanosti do zaščite narave na Sahalinu so bili že večkrat v sporu z lokalnimi oblastmi, pa tudi z največjimi ruskimi in mednarodnimi naftnimi podjetji, ki na Sahalinu črpajo nafto in plin.