Po zadnji mučni sezoni se je v hokejski Tivoli na začetku novega tekmovalnega leta naposled vrnilo nekaj več življenja. Nedeljska zmaga Olimpije proti Dunaju je na tivolske tribune sinoči pritegnila več kot tisoč gledalcev, kar se v zadnjem času ni dogajalo prav pogosto. Občinstvo je znova dihalo z ljubljanskimi hokejisti, ki so na tekmi z Linzem prikazali živahno predstavo. Gledalci so s stoječimi ovacijami znali nagraditi zavzet pristop domačega moštva, ki je na dosedanjih petih tekmah pokazalo povsem spodobno držo. V primerjavi z zadnjo sezono je Olimpija pod vodstvom trenerja Fabiana Dahlema že naredila opazen korak naprej.

Proti kakovostnejšemu tekmecu iz Zgornje Avstrije so bili Ljubljančani vsaj enakovredni. Po zaostanku z 0:2 so se z domiselno igro v napadu vrnili z izenačenjem, kar je povečalo njihove apetite. Nove točke so bile skorajda že na dosegu roke, vendar je odločila individualna premoč linških hokejistov, ki so v zmagoviti akciji po protinapadu izigrali domačo obrambo. Trener Dahlem je po tekmi rekel, da bo treba vprašati sodnika, zakaj je Olimpiji namenil toliko izključitev. Ob tem se je treba tudi vprašati, zakaj Olimpija ob prednosti igralca več deluje tako plaho in neodločno, saj se hokejisti vse preveč zaletavajo ob ogrado. Dahlem bo »power-play« moral izboljšati, saj bodo točke v nasprotnem primeru polzele iz rok. Obenem bi lahko razmislil, ali ni nemara krivično, da je na klopi pozabil Jureta Sotlarja, potem ko sta njegovi okrepitvi v udarnem napadu Stefan Chaput in Guilaume Desbiens doslej prikazali bore malo. Ljubljančani bodo jutri gostovali na Dunaju.

Kot smo napovedali že včeraj, sta se Anže Kopitar in Tomaž Razingar odločila ustanoviti hokejsko akademijo, ki bo zaživela prihodnje poletje od 4. do 9. julija in 11. do 16. julija na Bledu. V vsakem terminu se bo v akademijo lahko prijavilo po 80 otrok. Organizatorji obljubljajo bogat spremljevalni program z raznimi družabnimi dogodki (supanje, kopanje, adrenalinski park...) in učenjem angleščine. Vodja stroke bo nekdanji reprezentančni selektor Matjaž Kopitar, ki je že v navezi z različnimi trenerji: »Želimo narediti nekaj popolnega. Po svetu poznamo veliko strokovnjakov, a ne pričakujte, da bodo na Bled prišli trenerji iz NHL. Iščemo predvsem izkušene trenerje, ki se spoznajo na delo z mladimi.«

Akademija bo mednarodno obarvana, saj se bodo lahko prijavili tudi otroci iz tujine. Kopitar in Razingar sta se odločila združiti moči tudi zaradi odlično obiskanega letošnjega hokejskega kampa na Jesenicah, ki ga je pripravil naš vodilni hokejski zvezdnik. Druženje bodo sklenili s poslovilno tekmo Tomaža Razingarja, ki bo imela dobrodelno noto. »Prvotni cilj je, da se bodo otroci predvsem zabavali,« je še pristavil Tomaž Razingar. Če bo akademija deležna širokega zanimanja javnosti, bodo razmislili tudi o možnosti, da bi projekt razširili zunaj slovenskih meja.

EBEL, 5. krog: Olimpija – Linz 2:3 (0:1, 1:1, 1:1, gledalcev 1400; Reinthaler 37, Koblar 43; Spannring 14, Kozek 26/PP1, 51), Znojmo – Gradec 4:1 (1:0, 1:0, 2:1), Dunaj – Sapa Fehervar 5:4 (1:1, 3:2, 1:1), Beljak – Innsbruck 3:4 v podaljšku (1:1, 0:1, 2:1), Salzburg – KAC 3:2 (1:0, 1:1, 1:1), vrstni red: Znojmo 12, Dornbirn (tekma manj) in Linz po 9, Dunaj, KAC in Sapa Fehervar po 8, Innsbruck (-1) in Salzburg po 6, Beljak (-1) in Olimpija po 5, Gradec in Bolzano (-1) po 4. Prihodnji krog, jutri ob 17.30: Dunaj – Olimpija.