Nekdanji prvi mož Skupine Viator & Vektor (V&V) Zdenko Pavček, ki je šel v osebni stečaj in na mesec uradno živi s 400 evri, je odbil še en napad na družinsko premoženje.

Največji upniki leta 2011 propadlega logističnega imperija, ki so na njegovem pogorišču prijavili tudi po več deset milijonov evrov vredne zahtevke, so se namreč v želji po višjem poplačilu lotili tudi nekaterih Pavčkovih nepremičnin. Toda pri tem so bili neuspešni, saj jih je Pavček pred časom uspešno prepisal na najbližje sorodnike.

Pod neuspešni poskus rubeža ene od Pavčkovih nekdanjih hiš se je podpisala Gorenjska banka. Ta je v stečajnih postopkih Skupine V&V, njene osrednje hčerinske družbe Viator&Vektor Logistika in podjetja Petin, prek katerega je Pavček prevzel skupino, prijavila za skupno več kot 80 milijonov evrov terjatev. Za poplačilo dela njih je osebno jamčil tudi Pavček, zato so se bančniki obrnili na sodišče, od Pavčka pa z izvršbo leta 2011 hoteli izterjati več kot 11 milijonov evrov. Vendar zaman, saj Pavček po dostopnih podatkih ni imel premoženja, ki bi mu ga odvzeli.

Gorenjska banka poskusila srečo

Marca letos, le nekaj tednov preden je Pavček razglasil osebni stečaj, se je Gorenjska banka očitno odločila, da poskusi srečo in vpiše hipoteko na Pavčkovi hiši v Dragomerju, ki je po podatkih Gursa vredna več kot 182.000 evrov. Z njo bi zavarovala svojo 11,6-milijonsko terjatev in verjetno tudi začela rubež omenjene nepremičnine. Toda vpisu je kaj hitro ugovarjala Olga Pavček, nekdanja Pavčkova soproga, ki je od leta 2011 lastnica hiše v Dragomerju. Njeni odvetniki so ugovor podkrepili z ustreznimi dokazi in namero Gorenjske banke uspešno zavrnili.

Po naših informacijah je Olga Pavček sodišče obvestila, da sta z nekdanjim možem v začetku marca 2011 sklenila sporazum o delitvi skupnega premoženja in preživljanju zakonca. Na podlagi tega sta razdružila premoženje. Kot smo izvedeli, je Pavčkova poleg nepremičnine dobila tudi osebni avto in terjatev do Petina. Za kolikšen znesek gre, ni znano. Je pa Pavčkova v stečajnem postopku Petina prijavila terjatev v višini 1,68 milijona evrov. Upravitelj jo je v celoti prerekal, ker da od nje ni dobil ne pojasnil ne drugih dokazov o tej terjatvi, in Pavčkovo napotil na pravdanje.

Na vprašanje, zakaj natančno so se odločili za izterjavo Zdenka Pavčka, kako poteka zavarovanje in ali bodo zaradi prenosov premoženja na družinske člane ukrepali, v Gorenjski banki niso odgovorili: »Skladno z ustaljeno bančno prakso konkretnih poslovnih razmerij, med banko in posameznim komitentom, ne moremo komentirati.«

Kaj je ostalo v stečajni masi?

Koliko premoženja je uradno ostalo Zdenku Pavčku, bo znano v prihodnjih tednih, ko bo upravitelj opravil njegov popis in objavil otvoritveno poročilo. Pričakovati gre, da v osebnem stečaju med drugim »manjkajo« številne nepremičnine, ki danes niso več v Pavčkovi lasti. To velja za polovico hiše v Rožni dolini v Ljubljani, ki jo je Pavček zelo verjetno podedoval, kot tudi za vilo v Portorožu. Ta je bila v lasti Petina, na koncu pa so jo zasegli v Probanki Leasingu.

Pavček je po tistem, ko so se ga lotili upniki, stalno prebivališče prijavil v razpadajoči hiši na Dunajski cesti v Ljubljani, v začetku letošnjega leta pa ga je vrnil na stari domači naslov v središču Ljubljane.