Alec Wildenstein in Jocelyn Périsset Wildenstein 2,5 milijarde

Znano je, da trenutno teče ločitveni postopek med ruskim milijarderjem Dmitrijem Ribolovlevom in njegovo ženo Eleno, ki je zahtevala kar 4,5 milijarde dolarjev. Po zadnjih podatkih bo morala biti zadovoljna z manj kot desetino. Bomo videli, do takrat pa je na prvem mestu Alec Wildenstein (1940–2008), francoski zbiralec umetnin, ki je silno bogastvo podedoval po dedu in očetu, ki sta zbirala predvsem impresionistična dela. Leta 2001, ko je umrl njegov oče Daniel, je bilo na računu družine okoli 10 milijard dolarjev, ki jih je Alec pridno zapravljal. Leta 1978 se je poročil s Švicarko Jocelyn Périsset, eno največjih zapravljivk vseh časov. Jocelyn (lovka in pilotka), ki se je vedno rada sukala v krogu premožnih, je zapravila po 60.000 dolarjev letno za telefon, še desetkrat več za hrano in vino, za različne plastične operacije pa doslej okoli 4 milijone dolarjev. Konec devetdesetih je našla moža v njuni spalnici z 19-letno rusko manekenko. Da bi bila mera polna, ji je zagrozil še s pištolo. Napaka. Danes 75-letna Jocelyn je ob ločitvi dobila 2,5 milijarde, in še vsako leto dodatnih 100 milijonov.

Rupert Murdoch in Anna Mann Torv Murdoch 1,7 milijarde

Avstralski medijski magnat (rojen 1931), čigar bogastvo je ocenjeno na več kot 11 milijard dolarjev, se je drugič poročil leta 1967. Leta 1999 se je odselila in po neuradnih podatkih s seboj odnesla več kot milijardo dolarjev. Le sedemnajst dni zatem se je bogati Murdoch poročil s kitajsko lepotico Wendi Deng. Razšla sta se leta 2013, a zdi se, da Dengova ob ločitvi ne bo dobila veliko, saj je bil razlog za slovo dejstvo, da je Murdocha varala z angleškim premierjem Tonyjem Blairom.

Bernie Ecclestone in Slavica Radić Ecclestone 1,1 milijarde

Armanijeva manekenka (1958) in angleški dirkač oziroma organizator avtomobilskih dirk (1930) sta se srečala na dirki za veliko nagrado Italije leta 1982. Tri leta zatem sta se 188 centimetrov visoka Rečanka in 159 centimetrov visoki Škot poročila. V zakonu sta se jima rodili hčerki Tamara in Petra. Po 23 letih sta se ločila, očitno prijateljsko. Pravijo, da je Slavica dobila 740 milijonov funtov.

Harold Hamm in Sue Ann Arnall Hamm 975 milijonov

Ameriški milijarder Harold Hamm (1945) je večino svojega bogastva zaslužil z različnimi posli z nafto. Odkriti republikanec ima na računih okoli 8,5 milijarde dolarjev, ki se utegnejo v naslednjih mesecih zmanjšati. V teku je namreč ločitveni postopek med njim in drugo ženo Sue Ann, s katero se je mogotec poročil leta 1988 in s katero ima dva otroka. Ko sta leta 2012 oznanila ločitev, pa je bilo v igri celo 10 milijard dolarjev. Po zadnjih podatkih naj bi sodišče ženi dodelilo nekaj manj kot milijardo.

Adnan Khashoggi in Soraya Khashoggi (Sandra Patricia Jarvis-Daly) 850 milijonov

Arabski trgovec z orožjem (1935) je nekoč veljal za najbogatejšega človeka na svetu, zdaj pa ne seže niti do milijarde. Tudi po zaslugi deklet, s katerimi je delil posteljo. Bogataš, rojen v Meki, živi pa v Monte Carlu, se je v šestdesetih poročil z angleško lepotico Sandro, ki je sprejela islam in se preimenovala v Sorayo. Dobila sta pet otrok in skoraj še eno hčerko, za katero pa je test DNK dokazal, da je hči angleškega konservativnega politika Jonathana Aitkena. Soraya je klub temu dobila solidno odpravnino.

Steve Wynn in Elaine Farrell Pascal Wynn 740 milijonov

Ameriški igralniški magnat in lastnik ene največjih kolekcij umetniških del na svetu (1942) ima po zadnjih podatkih Forbesa na računih okoli 2,5 milijarde dolarjev. Z ženo Elaine (1942) je bil poročen od leta 1963 do 1986 in potem še od leta 1991 do 2010. Ne gre pa spregledati, da je Elaine vodila njegova podjetja celo do leta 2015, in povsem mogoče je, da je sama določila vsoto, ki jo je dobila. Kakorkoli, po zadnjih podatkih ima Elaine Farrell Pascal Wynn na svojem kontu zgledno milijardo in pol dolarjev.

Craig McCaw in Wendy P. McCaw 460 milijonov

Eden od očetov moderne mobilne telefonije (1949) je bil do leta 1997 poročen z novinarko Wendy McCaw (1952). Bogataš iz Centralie v Washingtonu, ki ima trenutno na računih nekaj več kot milijardo dolarjev, je novinarki za mir v hiši odštel skoraj pol milijarde. Ob telefonskih poslih je eden največjih donatorjev republikanskim politikom (Mitt Romney, Jon Huntsman, John McCain in George W. Bush). Zdaj je poročen z bivšo diplomatko Susan Rasinski McCaw. Wendy pa trenutno živi v Santa Barbari z zaročencem Arthurjem von Wiesenbergerom.

Mel Gibson in Robyn Moore Gibson 425 milijonov

Avstralski megazvezdnik (1956) velja za bogaboječega človeka konservativnih načel, čeprav občasno pregloboko pogleda v kozarec. Levičarski aktivisti pa mu očitajo tudi rasizem in antisemitizem. Od leta 1980 do 2011 je bil poročen z bivšo medicinsko sestro Robyn Moore, s katero ima hčerko in šest sinov. Od njega naj bi se ločila zato, ker je imela dovolj njegovega pijančevanja. Pa ni bilo tako enostavno. V času, ko sta bila še skupaj, so ga fotografirali z rusko pianistko, skladateljico, lepotico in bivšo spremljevalko Timothyja Daltona Oksano Grigorijevo.

Robert L. Johnson in Sheila Crump Johnson 400 milijonov

Johnsonova (prva temnopolta milijarderja v ZDA) sta bila poročena 33 let (1969–2002) in imata iz tega zakona dva otroka. Skupaj sta ustanovila najvplivnejšo afroameriško kabelsko televizijo BET in jo leta 1999 za 3 milijarde dolarjev prodala Viacomu. Ob ločitvi je Robert (1946) nakazal Sheili (1949) 400 milijonov. In zanimivo: Sheila se je leta 2005 poročila s sodnikom, ki je vodil ločitveni postopek. Sheilo Forbes ocenjuje na milijardo dolarjev, Roberta le na 550 milijonov.

Roman Abramovič in Irina Abramovič 300 milijonov

Ko je bil mlajši, je imel Roman Abramovič (1966) dve ženi. Od leta 1987 do 1990 Olgo Jurevno Lisovo ter od leta 1991 do 2007 Irino Vjačeslavovno Malandino. Slednja je ob ločitvi bojda zahtevala kar 5 milijard dolarjev. Logično, konec koncev je bivša stevardesa poslovnežu, ki ima na računu več kot devet milijard, rodila kar pet otrok. A na koncu se je zadovoljila s 300 milijoni. V spalnici jo je zamenjala Daša Žukova, s katero jo je Abramovič že nekaj časa varal.