Kranjski župan Boštjan Trilar je pojasnil kadrovanje v knjižnici, ki je tudi velik porabnik proračunskega denarja, in dejal: »Mestni svet je pač nad vsemi, politična oblast ima končno besedo in ni razloga, da ji ne bi verjeli. Beti Jenko kot predsednica komisije je izkušena strokovnjakinja in svetniki so sledili predlogu. To ni nezaupnica svetu zavoda, mestni svet je pač tisti, ki odloča in sprejema odgovornost.«

Očitki o neizkušenosti Puharjeve z vodenjem zavoda, ki ima več kot 40 zaposlenih, so tako kot za strokovni svet tudi za župana Trilarja dovolj tehtni, res pa je, da takšne izkušnje niso bile navedene kot pogoj v razpisu. Ob izboru je predsednica sveta zavoda namreč javno zatrdila, da kandidatka ustreza vsem pogojem in je bila izbrana kot najboljša med prijavljenimi. Zavrnili pa so Viljema Lebana, ki sicer knjižnico vodi že desetletje.

Petra Puhar, znana kulturna delavka, je ob tem napovedala, da se bo še naprej borila. »Zaupa mi kolektiv, ki velja za razdeljenega, a jaz v njem vidim potencial za napredek knjižnice. Ocenjujem, da sem ustrezala razpisnim pogojem, zato bom skušala zaščititi svoje pravice,« je dejala. Za zdaj namreč še ni odločeno, ali bodo novo direktorico ali direktorja izbirali med preostalimi prijavljenimi ali pa bodo, kot želi politična oblast, razpis ponovili.

Politika kadruje

Tudi sicer zagatam z vodenjem javnih zavodov v kranjski občini ni konca. Sodni epilog doživlja zamenjava na ljudski univerzi, kjer je občinska revizija odkrila kup nepravilnosti. Težave so pri gasilcih. Po odstopu direktorja poklicnih gasilcev zaradi suma korupcije je županova politična koalicija dosegla imenovanje podpornika županove stranke Več za Kranj in njegovega prijatelja Tomaža Krišlja, prej podjetnika.

Politično oblast čaka še postopek imenovanja prvega človeka novega zavoda za turizem in kulturo, ki je bil ustanovljen v sredo z odlokom. Pri dosedanjem zavodu za turizem mestni svet ni sledil predlogu sveta zavoda in je odklonil imenovanje Marije Zakrajšek Martinjak. Od takrat je vršilec dolžnosti kar direktor zavoda za šport Branko Fartek. Novi zavod bo dobil nov svet in direktorja do konca leta.