Križan bo peti direktor v zgodovini zveze, četrti v zadnjih petih letih. Posebno dolgega staža Matija Vojsk, Barbara Kürner Čad in Jurij Žurej v primerjavi z Jarom Kalanom niso imeli. Zadnja direktorska zamenjava vsaj navzven deluje najbolj prijateljsko doslej. Žurej in Križan se skupaj nastavljata objektivom, pripravljena sta na primopredajo in sodelovanje v prihodnosti. Kažeta zgodbo, ki jo želi predsednik Enzo Smrekar prenesti javnosti, predvsem sponzorjem. Da so odnosi v smučarski zvezi pod njegovim predsedovanjem vse boljši in da se žogica umirja. Zato je moral žrtvovati Jurija Žureja in najti bolj umirjenega človeka, ki sliši na ime Jožko Križan.

Jurij Žurej je na direktorskem mestu pustil pečat. Ob popolni podpori Smrekarja je bil odločen, da predstavi številke, v katerih se je z leti prekomernega trošenja znašla zveza z najvišjim proračunom v državi. To mu je uspelo in pri trdem in garaškem delu je posledično naletel na številne sovražnike. Še vedno jih ima. Hkrati je vztrajal z dosledno sanacijo trimilijonskega dolga, za katerega tako on kot Smrekar nista nosila nobene odgovornosti. V robatem odnosu do sodelavcev in klubov je Žurej do odstopa zdržal skoraj dve leti. Tudi težave z zdravjem so ga prepričale, da si je poiskal nove poslovne izzive.

Žurej v šali pravi, da bo letos zapustil smučarsko zvezo na dan reformacije, ob dnevu spomina na mrtve pa bo funkcijo nastopil novi direktor. Ko bo fizično zapustil Podutik, bo njegov duh še vedno prisoten. Težko namreč prenaša anonimke, saj dobro ve, kdo je njihov avtor. Čez njega v javnosti rad govori nekdanji predsednik smučarske zveze Primož Ulaga. Žurej sicer nikoli ni javno spregovoril, a kdor ga pozna, ve, da z nestrpnostjo pričakuje sodbo tožilstva o zadevi Ulaga, kjer je igral glavno vlogo.

Zanimiv je pogled na Smučarsko zvezo Slovenije kot celoto. Iz meseca v mesec se vse bolj kaže v podobi, kakršne si želi Enzo Smrekar. V izvršilnem odboru okrog njega sedi večina somišljenikov, medtem ko je bila podoba še v prejšnji sezoni drugačna. Smrekar vlaga ogromno truda in časa, da okoli sebe postavlja ljudi, ki se zavedajo odgovornosti znotraj svojih panog. Trenutno ima največ težav s panogo za smučarski tek, s katero je v navzkrižju tudi skakalni del, torej močnejši nordijski brat. Ljubu Jasniču gre v nos, da se odstotki trženja delijo v razmerju 60:40 v korist smučarskih skokov, in bi jih rad spremenil na 65:35. Ker predstavnik smučarskih tekov Janez Vodičar ni funkcionarski palček, ga ni preprosto preigrati, čeprav pri pridobivanju sponzorjev ni na ravni številnih kolegov, ki sedijo v izvršilnem odboru. Kot eno prvih akcij vodstva SZS v novi sezoni gre posledično pričakovati, da bodo na smučarski zvezi »disciplinirali« smučarski tek.