Pri zdravniku kmalu ne bo več tako, kot je bilo. Že od 2. novembra nam zdravnik za predpisana zdravila ne bo več izdal recepta na papirju, temveč bo elektronski recept zapisal v informacijski sistem s pomočjo naše zdravstvene kartice. Ker se morajo takšnega postopka navaditi tako zdravniki kot farmacevti pa tudi bolniki, bo od 1. oktobra do 2. novembra veljalo vmesno obdobje; v njem bodo zdravniki izdajali oba recepta – elektronskega in papirnatega – slednjega bodo bolniki v tem obdobju uveljavljali le, če se bo pri izdaji zdravil s pomočjo elektronskega recepta kar koli zataknilo.

Prvi poskus uspešen

Kako bo potekalo izdajanje elektronskih receptov pri zdravnikih in izdajanje zdravil v lekarni, je ta teden preizkusila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Nina Pirnat. Obiskala je eno od družinskih zdravnic v Radovljici, kjer se te dni končuje testiranje projekta. Zdravnici je Pirnatova najprej oddala zdravstveno kartico in ji zaupala svoje zdravstvene težave, zdravnica pa ji je zdravila predpisala z elektronskim receptom, ki ga je elektronsko zapisala v računalniški sistem s pomočjo zdravstvene kartice. Pirnatova bi se lahko takrat poslovila in se s kartico odpravila v lekarno. Vendar je za vsak primer, če bi se kje zataknilo, od zdravnice prejela še papirnati recept.

Tokrat je šlo tudi v radovljiški lekarni vse gladko. Pirnatova je farmacevtki oddala zgolj svojo zdravstveno izkaznico. Ko jo je farmacevtka vstavila v terminal, je videla elektronski recept, ki ga je državni sekretarki napisala zdravnica, in ji izdala zdravila. Če bi se v lekarni zapletlo, bi oddala farmacevtki še papirnati recept in bi prav tako prišla do predpisanih zdravil.

Bolniki bodo zaradi elektronskega recepta varnejši

Zdravnikom eRecept, kot se imenuje storitev, precej lajša predpisovanje zdravil, poudarja vodja splošne družinske medicine v Zdravstvenem domu Kranj Tatjana Primožič. Program jim namreč ponuja vse potrebne informacije o zdravilih. Tako na primer na enem mestu izvedo vse o stranskih učinkih, o medsebojnem vplivu posameznih zdravil ob hkratnem jemanju pa tudi o tem, ali določeno zdravilo smejo jemati nosečnice, doječe matere, kronični bolniki...

Tudi farmacevtom bo lažje. Ne bodo imeli več opraviti z morebitnimi nečitljivo napisanimi recepti, prav tako se ne bo več dogajalo, da bi različni zdravniki enemu bolniku predpisali (farmacevti pa mu izdali) zdravila, katerih sočasno jemanje ni priporočljivo. Farmacevtom tudi ne bo več treba iskati zdravnikov po ambulantah, saj bodo stik z njimi ob morebitnih vprašanjih lahko vzpostavili kar prek računalniškega programa, ki omogoča delovanje elektronskih receptov.

Seveda z elektronskim receptom največ pridobijo prav bolniki. Zaradi zmanjševanja možnosti zgoraj opisanih napak, ki so se dogajale pri papirnatih receptih, bodo varnejši. Pri obnovljivih receptih se bodo po zdravila lahko odpravili v katero koli lekarno, ne le v tisto, v kateri so recept uveljavljali prvič. Le v vmesnem obdobju med 1. oktobrom in 2. novembrom jih Katarina Kralj, vodja projekta eZdravje na ministrstvu za zdravje, prosi za nekoliko več strpnosti. Zdravnikom bo dvojno izdajanje receptov, elektronskih in na papirju, namreč vzelo nekoliko več časa.