Leta 2003 so bili Svetovni glasbeni dnevi jubilejni, osemdeseti, tokrat se organizirajo 92. Med 26. septembrom in 2. oktobrom bomo slišali 120 sodobnih del z vsega sveta s področja klasične glasbe, ki so jih izbrali na mednarodnem razpisu.

Na otvoritveni slovesnosti na Prešernovem trgu bo zadonela Delavska godba Trbovlje, izvedli bodo instalacijo z baloni in tolkali, dogajanje pa se bo nato preselilo v Slovensko filharmonijo, kjer bo nastopil Orkester Slovenske vojske. Z balkona Univerze v Ljubljani bodo pozneje, nekaj pred 22. uro, zadonele še fanfare s Trobilnim ansamblom Akademije za glasbo, zatem pa bodo v Filharmoniji izvedli še glasbeni performans Pet elementov. Približno tako pestri bodo tudi naslednji dnevi festivala: različni koncertni prostori, manj konvencionalni pristopi podajanja klasične glasbe, glasbeni performansi in številne razprave ter pogovori s skladatelji.

Mihelčič poudarja, da imajo na voljo nekaj manj kot 300.000 evrov, kar je precej manj kot pred dvanajstimi leti, ko so koncerti potekali praktično po vsej Sloveniji; tokrat so se morali omejiti zgolj na Ljubljano. Dodali so festival sodobne glasbe Unicum, ki ga ravno tako umetniško vodi Mihelčič, Koncertni atelje DSS ter Noč slovenskih skladateljev. Tudi izvajalci bodo pretežno slovenski v nasprotju z letom 2003, ko so bili v manjšini. Vseeno pričakujejo okoli 130 tujih gostov: skladateljev, muzikologov in delegatov nacionalnih sekcij ISCM.

Mihelčič je dneve idejno prepletel okoli ljubljanskega Tromostovja, ki naj bi simboliziralo tri smeri v umetniški glasbi: slišali bomo dela skladateljev, ki ustvarjajo z že preizkušenimi glasbenimi orodji, potem skladbe, ki so nastale v zadnjem času in predstavljajo novo glasbo, ter skladbe, ki bi jih lahko označili za eksperiment. Na mednarodni razpis je prišlo okoli 400 skladb, nato je sledil končni izbor. Slišati bo torej mogoče več kot 120 del, nekatera krstno, vsa pa so nastala v zadnjih petih letih in bodo v Sloveniji izvedena prvič. Slovenskih skladb bo okoli 40.

V okviru spremljevalnega programa bodo mednarodni muzikološki simpozij posvetili Vinku Globokarju in Lojzetu Lebiču.