Vse prednosti nenehnih izboljšav njegovega orodja, ki uporabnikom občutno olajšajo delo pri obdelavi lesa, so prikazali na Fiskarsovem kampu na nedavnem kmetijsko-živilskem sejmu Agra v Gornji Radgoni. Prednosti nove X-serije sekir je predstavil Matvei Porval iz podjetja Fiskars ter pri tem poudaril občutno večjo varnost in natančnost, ki sta na prvem mestu, še posebno če jih primerjamo s tradicionalnimi sekirami z lesenim ročajem. Pri sekirah Fiskars je sekalna glava vedno ostane na svojem mestu, v hlodu ali tnalu pa kljub globoki zagozdi zlahka zdrsne iz lesa. Demonstrator družbe Unicommerce Ervin Lotrič je to ponazoril s praktičnim prikazom dela.

Optimalna teža

Vse sekalne glave se ponašajo z optimalno težo, skladno z dolžino ročaja, rezila pa so izjemno ostra in natančna. Univerzalne male sekire Fiskars (X5, X7 in X10) imajo črno, večje cepilne (X11, X17, X21, X25 in X27) pa srebrno glavo. Glava sekire je vpeta v enovito ogrodje ročaja, da pri delu iz njega ne more izpasti in povzročiti nesreče. Ojačena sekalna glava je izjemno trpežna, saj je kar dvakrat prevlečena s posebnim PT-premazom (podobno teflonu), ki preprečuje rjavenje in omogoča lažji zdrs sekire skozi les, obenem pa je rezilo tudi lažje nabrusiti.

S Fiskarsovimi sekirami boste zato v les zarezali trikrat globlje, zaradi optimalne teže pa bo hitrost zamaha neprimerno večja. Za cepljenje lesa boste porabili precej manj časa, moči in truda, rez pa bo čistejši, globlji in natančnejši. Namesto na držanje sekire se boste lahko bolj osredotočili na hitrejši zamah in tako izboljšali tehniko cepljenja in sečnje, s tem pa povečali varnost pri delu.

Novi 3D-ročaji

Sekire Fiskars so bolj prijetne za uporabo, saj so njihovi ročaji izdelani iz posebnega, ultralahkega in trpežnega materiala FiberComp™, ki zmanjša obrabo in zaradi katerega so sekire tako rekoč nezlomljive. Odlikuje jih tudi nov, patentiran 3D-strukturiran ročaj, ki z narezano strukturo na spodnjem notranjem delu ročaja uporabniku omogoča boljši oprijem in preprečuje znojenje rok. Tresljaje in trenje preprečuje trpežen, lahek in votel ročaj, katerega zavita konica preprečuje tudi zdrs rok pri cepljenju ali sekanju lesa.

Vse Fiskarsove sekire so odlično uravnotežene, kar je pomembna prednost pred konkurenčnimi izdelki. Težišče je bliže sekalni glavi. Za lažje prenašanje in bolj praktično shranjevanje pa so sekire X-serije vpete v na novo oblikovane plastične ročaje. Sekire Fiskars boste lahko uporabljali desetletja, saj proizvajalec zanje ponuja podaljšano, kar 25-letno garancijo.

Kako izbrati

Kako v samo dveh korakih izbrati pravo sekiro? Fiskars je novo generacijo sekir opremil z navodili za uporabnike, ki si skladno s svojo velikostjo in telesno zgradbo zdaj lažje izberejo pravo sekiro. Pomembno je vedeti, da je treba pri izbiri upoštevati predvsem dolžino ročaja, ki ne sme biti večja od dolžine uporabnikove iztegnjene roke. Drugi preizkus, ki ga je treba opraviti pri izbiri sekire, pa je preizkus teže. Ko sekiro s horizontalnim zamahom dvignemo s tal do višine svojih ramen, nas roka ne sme zaboleti, saj z večjo in težjo sekalno glavo ne bi mogli dobro rokovati. Z izbiro prave sekire (vse imajo enako ostra rezila) se les obdeluje občutno lažje in mnogo bolj učinkovito.

Pripomočki za delo

Fiskars ponuja tudi serijo novih pripomočkov za delo in druga priporočila za varnost pri delu. Manjše veje z debel lahko najprej očistite z njegovo novo mačeto z ukrivljeno konico, zatem pa jih s kleščami ali čeljustmi dvignete in prenesete do površine, kjer jih boste obdelali. Za dviganje večjih kosov lesa Fiskars priporoča uporabo priročnega cepina. Pri delu se vam tako ne bo treba več po nepotrebnem sklanjati.

Tnalo za sekanje ali cepljenje debel naj bo najmanj v višini vaših kolen, priporočljiva pa je uporaba zaščitnih očal in rokavic ter primerna obutev. Za pripravo trsk so primernejše manjše Fiskarsove sekire, manjše kose drv pa je treba pri cepljenju zaradi varnosti pridržati s krajšim cepinom.

Nove sekire Fiskars X-serije, ki nosijo nemški certifikat kakovosti GS, so že od 1. septembra naprej na voljo v vseh večjih vrtnih centrih, bolje založenih tehničnih trgovinah in pooblaščenih trgovcih Stihl po vsej Sloveniji. Njihove maloprodajne cene se gibljejo od 38 do 82 evrov (z vključenim DDV), v embalaži na priloženem notranjem kartonskem delu pa so vsa potrebna navodila za uporabnika. (sč)