Zid, ki sedaj loči kuhinjo od shrambe, nameravamo podreti, vendar verjetno le do dimnika, saj bi se podiranju tega radi ognili. Če mislite, da je potrebno, se lahko deloma ali v celoti podre zid, ki loči kuhinjo od dnevne sobe. Električni priključki so zdaj le trije, a se to ob podiranju zidov lahko spremeni. Vodovodna napeljava je samo ena, in sicer v shrambi (označena v načrtu). Če se da, bi jo premaknili tako, da bi bilo po novem korito pod oknom v shrambi.

Najlepše se vam zahvaljujem in z veseljem pričakujem vašo rešitev. Mara

Odgovor: V narisanem predlogu lahko vidite, da se z odstranitvijo vmesne stene v shrambi pridobi velik in svetel prostor. Vanj lahko umestite vse potrebne kuhinjske elemente. Le štedilnik na drva ima glede na druge elemente nekoliko nepovezano pozicijo, saj je njegova umestitev vezana na obstoječo dimno tuljavo. Takoj za vstopna vrata lahko postavite visok vgradni hladilnik, poleg pa visoko omaro z izvlečnimi košarami za shrambo živil. V nadaljevalni liniji umestite kuhališče in pomivalno korito. Vodovodna napeljava je na pravi poziciji za namestitev korita v bližino okna.

Predlagana rešitev vsebuje vse zahtevane funkcijske elemente za delo v kuhinji. S podrtjem vmesne stene boste pridobili tudi zelo udobno in veliko jedilnico. Svetujem vam še, naj bodo kuhinjski elementi svetlih barv.

Inge Kalan Lipar, univ. dipl. inž. arh.