Opolnoči bo srbska vlada sprejela politične, pravne in gospodarske ukrepe proti Hrvaški, če za tovorni promet spet popolnoma ne odpre največjega mejnega prehoda med državama Bajakovo na avtocesti Zagreb–Beograd. To je včeraj po izredni seji vlade napovedal premier Aleksandar Vučić, potem ko sta si s hrvaškim premierjem Zoranom Milanovićem izmenjala ostre in pikre izjave.

Hrvaška je mejni prehod zaprla v ponedeljek, ko je Milanović Srbiji sporočil, naj »malo zniža ton in začne begunce usmerjati tudi proti Romuniji in Madžarski«. Hrvaška, ki je že v neuradni predvolilni kampanji, obtožuje Srbijo, da usmerja begunce z makedonske k hrvaški meji in da ima dogovor z Budimpešto, da jih ne vozi proti Madžarski. »Nismo idioti, vidimo, kaj delajo,« je izjavil Milanović.

Odgovor iz »cone somraka«

Vučića so njegove besede spravile iz tira. »Ta odgovor sodi v cono somraka. Kaj je hotel reči: dajte, Srbi, pošljite polovico beguncev na mejni prehod Horgoš z Madžarsko, proti nam pa samo polovico, pa bomo spustili vaše tovornjake? /.../ Nisem vernik, v cerkev grem dvakrat na leto, a se moram prekrižati, ko slišim kaj takšnega,« je po poročanju B92 dejal Vučić.

Potem se je vendarle slišal po telefonu z Milanovićem in za danes napovedal nove pogovore. Hrvaška pa je mejni prehod odprla za tovornjake s pokvarljivim blagom, kar za Srbijo ni dovolj, prav tako so protestirali drugi prevozniki. Na srbski strani meje se je namreč nabrala deset kilometrov dolga kolona.

V Srbijo je medtem prišel nov val več tisoč beguncev iz Makedonije, obetajo se še naslednji. Človekoljubne organizacije opozarjajo na katastrofalen položaj pri Šidu, srbskem mestu blizu meje s Hrvaško, kjer primanjkuje hrane, vode, oblačil, šotorov, spalnih vreč in zdravnikov. Srbija je sprožila mehanizem civilne zaščite, po katerem lahko dobi materialno pomoč od drugih evropskih držav, ki sodelujejo v mehanizmu.

»Od Hrvatov nobene informacije o migracijskih tokovih«

Milanović se je včeraj znova pogovarjal tudi s slovenskim premierjem Mirom Cerarjem, potem ko sta si v zadnjih dneh tudi izmenjala nekaj bodic o ravnanju v begunski krizi. Kot so sporočili iz Cerarjevega kabineta, sta na njegovo pobudo govorila tudi o tem, kako izboljšati sodelovanje med policijama, zlasti na mejnem prehodu Obrežje-Bregana, da bi bil običajni promet tekoč.

Sodelovanje obeh policij v tokratni krizi, sodeč po navedbah slovenske strani, očitno močno škripa. »Od varnostnih organov Republike Hrvaške nam ni uspelo dobiti nobene informacije o številu ali premikih migracijskega toka... Pri sodelovanju s hrvaško policijo pa razen splošnih informacij, kar je bistveno premalo, ne dobivamo sproti operativnih informacij o ilegalnih migrantih, ki potujejo proti Sloveniji. Takšno obveščanje bi bilo potrebno, da bi se slovenska policija in druge pristojne službe lahko ustrezno pripravile tako operativno kot tudi logistično,« na vprašanja Dnevnika o sodelovanju s hrvaško stranjo odgovarja Drago Menegalija, predstavnik policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete.

Menegalija pravi, da z avstrijskimi varnostnimi organi poteka usklajena komunikacija na vseh ravneh, z Madžarsko pa zelo dobro sodelovanje na operativni ravni. »Sodelovanje med vsemi varnostnimi službami med državami članicami EU je eden izmed bistvenih elementov zagotavljanja skupne varnosti. Glede na skupne zaveze EU bi morala hrvaška policija informacije deliti na operativni in tudi strateški ravni, na primer pri načrtovanju usklajenega obvladovanja migracij. Sodelovanje je učinkovito, če temelji na medsebojnem zaupanju. Seveda je prvi pogoj za to tudi odzivnost, ki je trenutno pri hrvaški policiji ni,« je kritičen Menegalija.