Te dni na kolesarskem svetovnem prvenstvu v Richmondu Slovenija nima predstavnika v posamični vožnji na čas v nobeni kategoriji. To se v času samostojne Slovenije še ni zgodilo. Petnajstčlanska slovenska kolesarska reprezentanca bo vse stavila na cestne preizkušnje, ki se bodo v Richmondu zvrstile od petka do nedelje. Gorazd Štangelj je zadnjega na seznam dodal Marka Kumpa.

»Nisva bila veliko na zvezi, čeprav sva oba Novomeščana. To je bila njegova odločitev, njegova izbira. Sem vesel priložnosti in pripravljen izpolnjevati selektorjeve naloge,« je bil prvega vpoklica v elitno šesterico vesel Marko Kump. Je kot zapoznelo darilo za 27. rojstni dan. Njegova vloga v reprezentanci bo bistveno drugačna, kot je je vajen v klubu. In prav zaradi nje je dobil zaupanje selektorja. Niz 18 mednarodnih zmag v dresu Adrie Mobila dobesedno fascinira. Dolenjska puščica je pravi vzdevek. Več zmag je na mednarodni sceni dosegel le Alexander Kristoff (20). S to razliko, da Norvežan dirka za rusko Katjušo na najvišjem nivoju, Kump za drugo najuspešnejšo ekipo tretje divizije UCI. Zmage je težko primerjati, a primerljiva je statistika z dirk prve in posebne kategorije, kjer je razmerje med njima 15:9 v prid vikinga, ki sodi v ožji krog favoritov za mavrično majico. »Če bi poznal preprost recept, kako se zmaguje, bi ga razkril. Prva je pomoč ekipe. Potem so izkušnje. Pripravljenost. Potem pa, hm... Odgovor je zelo kompleksen, kot je kolesarstvo. Na vsaki dirki so drugačne okoliščine, treba se je prilagajati, razmišljati. Očitno imam nekaj v sebi,« ne more opisati instinkta zmagovalca. »Če bi pred sezono razmišljal o zmagah, bi takoj podpisal za polovico bere, torej devet,« je navdušen.

Ob tem je postal zanimiv za najboljše ekipe na svetu in se že dogovoril za pogodbo 2016/17, le imena ne želi razkriti. »Ni Sky,« je zavrnil govorice. Kljub zmagovitemu nizu pa se dobro zaveda drugačne vloge na najpomembnejši dirki v letu. »Glede na traso verjetno imam nekaj možnosti za dober dosežek. Se pa zavedam, da bodo zraven konkurenti, s katerimi le občasno dirkam in se z njimi težko primerjam. V reprezentanci pa sta Grega (Bole) in Luka (Mezgec), ki vesta, kakšen je njun domet. Upravičeno imamo visoka pričakovanja in hrepenimo po nečem, kar je omenil selektor. Vem, kaj bo moja prva naloga,« se ne pusti izzvati svetlolasec.

Čeprav je na zadnji pripravljalni dirki v nedeljo na VN Prato v Italiji vpisal sedmo mesto. V sprintu glavnine ga je premagal le Sonny Colbrelli, lani najboljši Italijan na SP lani v Ponferradi. Zaveda se, da bo 260 kilometrov dolga dirka zahteven zalogaj. Med drugim je končal tudi že Pariz-Roubaix. »Svetovno je dirka na izpadanje. Treba bo imeti veliko sreče. Veliko pasti nas čaka, marsikaj se bo zgodilo. Na nas je, da se jim bomo poskušali čim bolj izogniti, šele potem pridejo pripravljenost, dnevno počutje, situacija na dirki, noge. Vso sezono sem bil tisti, ki je jahal kočijo. Torej tudi še kako dobro vem, kako vleči drugega kočijaža. Sem pripravljen na drugo vlogo. O drugačnih scenarijih ne razmišljam.«