Kot poudarja vodja trženja pri Žičnicah Vogel Matej Kandare, imata smučišči Vogel in Golte veliko skupnega – tudi prestižni naziv »naj smučišče«. Vogel si ga je kot veliko smučišče prislužil v zadnjih dveh sezonah, že pet let pa se z njim v kategoriji srednje velikih smučišč ponašajo na Golteh. Prav tako so na obeh smučiščih usmerjeni predvsem k družinam – njihova smučarska ponudba zajema vse starostne skupine in vse stopnje znanja smučanja.

Vse bolj, a še vedno premalo povezani

Sezonska vozovnica za smučišče Vogel bo še vedno, tako kot lansko leto, veljala tako na Voglu kot v Kranjski Gori, z njo pa bo največ tri dni med tednom mogoče smučati tudi na Golteh. Skupno nekajdnevno vozovnico z imenom Slovenske Alpe bodo še naprej ponujala tri največja smučišča Gorenjske – Kranjska Gora, Krvavec in Vogel. Kot pravi Luka Vrančič iz RTC Krvavec, to vozovnico najpogosteje uporabljajo tujci, ki so na zimskem oddihu na Bledu ali v okolici.

Čeprav se smučišča zadnja leta vse bolj povezujejo tudi prek skupnih smučarskih vozovnic, nas na tem področju po mnenju Kandareta čaka še veliko dela. »Vedno bolj se zavedamo, da cilj tujih gostov ni posamezno smučišče, pač pa pol ali skorajda vsa država. Slovenija bo kot smučarski cilj resnično prepoznavna šele, ko bo za vsa smučišča veljala enotna vozovnica,« je prepričan.

Na bele strmine že čez dva meseca

Čez dober teden, v četrtek, 1. oktobra, bodo predprodajo vstopnic zagnali tudi v RTC Krvavec za smučišči Krvavec in Rogla, za kranjskogorska smučišča pa jih bo možno po ugodnejši ceni kupiti od prihodnjega petka, 2. oktobra. Sicer pa nameravajo v Kranjski Gori in na Krvavcu, če bodo vremenske razmere to dopuščale, naprave za zimske radosti zagnati že konec novembra, na Voglu pa upajo, da bo vreme prvim smučarskim spustom naklonjeno prvi konec tedna decembra.

Trenutno pa na smučiščih še vedno vladajo poletne razmere in tako bo, vsaj kar se tiče urnikov obratovanja, vse do konca krompirjevih počitnic v začetku novembra. Na vseh smučiščih naprave obratujejo za panoramske vožnje in za športne dejavnosti ter druga doživetja. Na Voglu so na primer presenečeni nad obiskanostjo spusta po jeklenici, po kateri se je od avgusta, ko so jo odprli, po besedah predsednika uprave Žičnic Vogel Boštjana Mencingerja spustilo že več kot 1000 adrenalinskih navdušencev.

Tudi v Kranjski Gori se obiskovalci še vedno lahko z žičnico povzpnejo na primer do vrha poletnega sankališča ali kolesarskega parka. Koles pa navdušencem v Kranjski Gori čez zimo ne bo treba pospraviti, opozarja vodja prodaje Žičnic Kranjska Gora Klavdija Gomboc. Letos se bo z njimi možno spuščati tudi po snegu – za vzpon na vrh smučišča pa bo seveda, kot je to v navadi poleti, poskrbela žičnica.