Pri Kinodvoru v novo šolsko leto vstopajo z novostjo: gledalcem bodo ponudili kino na zahtevo. Na Nizozemskem, kjer se je tovrstna praksa po treh letih že dodobra zasidrala v navade obiskovalcev kinematografov, lahko slednji izbranemu kinu posredujejo svojo željo po predvajanju določenega filma, tako da iz ponujenega nabora filmov izberejo tistega, ki bi si ga želeli ogledati. Svoj izbor gledalci promovirajo po lastnem socialnem omrežju, naj so to ustna priporočila, elektronska pošta ali objave na twitterju, in ko je za neki termin rezerviranih dovolj vstopnic, je projekcija potrjena in objavljena na sporedu. A ker morajo tovrstno kino ponudbo, da bi zaživela v polnosti, gledalci najprej tudi zagrabiti, bo ljubljanski Kinodvor kino na zahtevo najprej zagnal v okrnjeni, poskusni obliki – začeli so že prejšnji teden s slovenskim filmom Všečkana.

Pod ključem

Všečkana režiserja Dražena Štaderja je bila premierno predvajana že minuli ponedeljek, Kinodvor pa je preliminarno že objavil dodatne projekcije. »Po naših kanalih, tako na spletni strani kot po e-novičniku in na družabnih omrežjih, bomo o teh dodatnih terminih obvestili morebitne obiskovalce. Zainteresirani nam bodo pustili naslov svoje elektronske pošte in pravočasno jih bomo obvestili, katera od potencialnih projekcij bo potrjena, obenem pa se bodo začele prodajati tudi vstopnice,« je pojasnila Aliki Kalagasidu iz Kinodvora. Starejše, ki nimajo elektronske pošte, so v preteklosti obveščali tudi po telefonu, je Kalagasidujeva odpravila našo skrb, da bi tisti, ki jim komunikacija po spletu ni blizu, ostali neobveščeni.

Če Kinodvoru pilotni projekt uspe, si utegne s prikladno imenovano Všečkano na družabnih omrežjih zagotoviti nekaj zastonjske promocije, četudi sami to razumejo predvsem kot programsko obogatitev: »Ker so kini digitalizirani, je to lažje izvesti, saj ni več treba pridobiti fizične različice filma. Zdaj dobimo film na disku, kar pa ne pomeni, da je dosegljiv neomejeno količino časa; zaščiten je s ključem, ki ga od distributerja zakupimo za določeno obdobje, to pa je tudi edina omejitev glede predvajanja filma, za katerega si seveda želimo, da se predvaja čim večkrat tudi po končanem rednem kino prikazovanju.«

Kronično pomanjkanje prostora

Ker kino na zahtevo šele preizkušajo, v Kinodvoru še nimajo vnaprej predvidenega seznama filmov, ki bi jih radi pokazali do konca leta. »Ne izhajamo iz tega, da bi morali biti vsi filmi blazno dobro obiskani. Za film Všečkana, ki je predvajan v mali dvorani s 25 sedeži, zadostuje že osem interesentov. V Kinodvoru imamo kronično pomanjkanje platen, ponudba distributerjev že dlje časa presega naše zmožnosti. Zaradi prostorske stiske nekaterih filmov sploh ne uspemo uvrstiti v redni program, a če se zbere dovolj gledalcev, film z največjim veseljem pokažemo.«

Film na zahtevo bodo predvajali, dokler bo zanj zanimanje, tako kot so denimo odlično obiskani dokumentarec Aleksandrinke v Mali dvorani ponujali kar tri mesece. V prihodnosti, obetajo, pa naj bi vpeljali pravi kino na zahtevo, v katerem bi gledalci filme sami zahtevali ali jih vsaj izbirali z razširjenega seznama.